Sudah 4 hari Pas tunggu jawapan Menteri Kewangan tapi…

Oleh MALAYSIADATELINE

Pas menuntut Menteri Kewangan menjelaskan lebih 4,000 Projek Mesra Rakyat di setiap parlimen seluruh negara yang telah diluluskan tetapi dibatalkan.

Ketua Penerangan Pas Pusat Nasrudin Hassan berkata, projek-projek tersebut sangat memberikan faedah langsung kepada rakyat khususnya di kawasan luar bandar tapi dibatalkan oleh kerajaan.

PAS telah menunggu penjelasan selama empat hari dari Menteri Kewangan tetapi masih tiada jawapan.

Sebenarnya untuk pengetahuan umum, jelas beliau lebih 4000 projek tersebut adalah projek khas dan melibatkan peruntukan dana dari Kerajaan Persekutuan serta diseliakan oleh Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU).

“Hanya terdapat beberapa projek sahaja yang diberikan kepada pejabat daerah sebagai pelaksana tapi ia masih lagi tertakluk kepada Kerajaan Persekutuan,” kata beliau dalam satu kenyataan.

Selain daripada 4,000 projek yang dimansuhkan itu, beliau juga menuntut Menteri Kewangan juga harus menjelaskan satu lagi dakwaan mengenai tuntutan pembayaran projek yang masih tidak dilunaskan kepada kontraktor Bumiputera berjumlah puluhan juta ringgit.

Berdasarkan maklumat yang diterima, dalam minggu ini juga, katanya, pihak persatuan kontraktor telah menghantar satu surat tuntutan pembayaran segera kepada pihak ICU.

“Semua pembayaran kepada kontraktor Bumiputera tersebut dikatakan telah disekat oleh Menteri Kewangan. Oleh itu, PAS menuntut dua isu utama ini dijelaskan dengan segera dan penuh tanggungjawab,” katanya.