Tiktoker ini ajar 4 fungsi seatbelt kereta yang boleh selamatkan nyawa

Oleh BORHAN AHMAD

Bagi kebanyakan pemandu kereta, tali pinggang keselamatan atau seatbelt hanya satu yang menyusahkan kerana jika ia tidak dipakai, kereta akan berbunyi dan jika tidak terus dipakai, bunyinya semakin menyakitkan telinga tetapi ia sebenarnya boleh selamatkan nyawa

Jadi, memakai tali pinggang keselamatan bukan satu yang menyeronokkan tetapi hanya menyelesaikan masalah bunyi bising, bukan bagi menjaga keselamatan.

Namun, pengguna Tik Tok ini memberikan empat kegunaan tersembunyi tali pinggang keselamatan bukan sekadar untuk menjaga keselamatan penggunanya ketika berlaku kemalangan tetapi untuk waktu-waktu yang lain.

Yang paling menarik adalah untuk menarik kenderaan ketika ia mati, bukan sekadar lelaki sahaja boleh menarik kereta mereka bahkan juga wanita boleh menarik kereta mereka dengan menggunakan tali keledar ini.

Tiktoker ini ajar 4 fungsi seatbelt kereta yang boleh selamatkan nyawa
Boss Beng menunjukkan 4 fungsi tersembunyi seatbelt yang perlu kita tahu.

“Semasa kereta rosak di tengah jalan, anda boleh guna seat belt untuk menolak kereta,” kata pengguna Tik Tok yang menggunakan nama Boss Beng ketika memberikan 4 fungsi tersembunyi tali pinggang keselamatan ini menerusi video klip beliau.

Ia dilakukan dengan cara menarik tali pinggang itu hingga habis, tutup pintu dengan cerminnya dibuka, ikat tali pinggang pada badan dan tolak kereta itu sambil menjaga steringnya.

Fungsi tersembunyi seat belt yang kedua adalah ketinggiannya boleh disesuaikan dengan tinggi badan pengguna.

Fungsi ketiga adalah pembeli kereta terpakai boleh mengenalpasti adakah ia pernah ditenggelami banjir dengan cara memeriksa keadaan talipinggangnya apabila tali pinggang itu ditarik hingga habis.

“Jika ia berkulat dan berpasir, itu menunjukkan kereta ini pernah tenggelam banjir,” kata beliau.

Namun, bagi Boss Beng, fungsi yang paling penting adalah ketika pemandu dan penumpang terperangkap dalam kereta sedangkan pintunya tidak boleh dibuka, seat belt ini boleh menyelamatkan nyawa.

Ia boleh dilakukan dengan menggunakan kepala seal belt untuk memecahkan cermin kereta.

“Tarik tali pinggang ini hingga habis dan gunakan kepala tali pinggang ini untuk memecahkan cermin kereta dan keluar,” kata beliau menerusi video yang dibuat naik enam hari lepas.

Baca juga: Mahu beli model iPhone baharu? Pakar ini kongsi 10 langkah mudah jaga duit

Baca juga: Rakam dan sebar video lucah, remaja maut dibelasah bapa teman wanita