Tujuh tahun tak pernah gagal jual air balang RM1 sebungkus, peniaga syukur setiap Ramadan licin semuanya

Oleh KIM SYAZIE

Seorang peniaga air di bazar Ramadan Temenggung, Kulai dekat Johor tidak pernah gagal menjual air balang pada harga seringgit sebungkus sejak tujuh tahun lalu.

Memasuki tahun ke lapan, Mohd Affizi Md Anuar, 39, masih meneruskan usahanya menjual dengan harga runtuh kerana mahu berkongsi rezeki dengan orang ramai pada bulan Ramadan.

Sebanyak tujuh balang air pelbagai perisa dijual dengan harga seringgit sebungkus dan akan ‘licin’ setiap hari, lapor Sinar Harian.

“Saya masih menjual dengan harga RM1 walaupun sekarang harga barang meningkat selain gula juga sukar diperoleh. Pernah juga saya terpaksa guna gula premium yang harganya lebih mahal.

“Disebabkan sudah berniat untuk menjual pada harga yang murah untuk membantu ramai, saya teruskan juga jual air seringgit sebungkus. Alhamdulillah, sudah tujuh tahun, saya bertahan menjual air sebungkus RM1,” katanya seperti dilapor.

Menurut Affizi, kebanyakan pembeli merupakan pelanggan tetap yang sudah mengetahui tentang perniagaan air seringgit yang diusahakan setiap kali Ramadan.

Baca Artikel Penuh