Ada kemungkinan beberapa negara Islam nampak anak bulan Khamis ini, tapi Arab Saudi ‘confirm’ raya Sabtu

Oleh KIM SYAZIE

Pusat Astronomi Antarabangsa (IAC) memaklumkan, hampir mustahil untuk melihat anak bulan Syawal pada Khamis ini walaupun menggunakan teleskop dari mana-mana sahaja di dunia Arab.

Seperti dilapor laman berita Agensi, badan astronomi yang berpangkalan di Abu Dhabi itu dalam satu kenyataan di akaun Twitter, berkata ramalan itu adalah berdasarkan maklumat astronomi dan tarikh sebenar Aidilfitri hanya akan disahkan oleh pihak berkuasa selepas melihat anak bulan.

Penampakan anak bulan pada petang Khamis adalah sangat sukar kerana ia memerlukan teleskop yang tepat, pemerhati profesional dan keadaan cuaca yang luar biasa.

“Melihat anak bulan Khamis ini tidak boleh dilakukan dengan mata kasar dari mana-mana sahaja di dunia Arab dan Islam.

“Melihat anak bulan pada hari Khamis juga adalah mustahil dengan teleskop di kebanyakan negara Arab, kecuali bahagian Afrika Barat bermula dari Libya. Oleh itu, kemungkinan besar hari pertama Aidilfitri jatuh pada hari Sabtu,” katanya.

Sehubungan itu, anak bulan dijangka tidak dapat dilihat dan hari raya Aidilfitri akan jatuh pada hari Sabtu di Arab.

Bagaimanapun, IAC berkata, terdapat kemungkinan beberapa negara Islam lain mungkin dapat melihat anak bulan Khamis ini dan disebabkan berlakunya waktu konjugasi, sebelum matahari terbenam dan munculnya bulan selepas matahari terbenam di semua wilayah dunia Islam.

Dijangkakan, majoriti negara-negara Islam lain berkemungkinan akan mengumumkan permulaan bulan Syawal pada hari Jumaat.

Bagi negara yang memerlukan penglihatan tepat dengan hanya menggunakan mata dan teleskop tempatan, mereka dijangka akan terus berpuasa sehingga 30 hari.

Oleh itu, Aidilfitri akan jatuh pada hari Sabtu untuk mereka.

Baca juga: Siapa sangka mampu jadi perhatian antarabangsa, trio pemain JDT ini diiktiraf paling berbisa di dunia