Baru Bian dakwa GPS mahu adakan PRN12 demi elak Undi18

Oleh KIM SYAZIE

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ba’kelalan, Baru Bian mendakwa tindakan Gabungan Parti Sarawak (GPS) hendak mengadakan Pilihan Raya Negeri (PRN) Ke-12 diawalkan adalah bagi mengelak Undi18.

Katanya, tindakan GPS untuk mengadakan PRN12 adalah sangat tidak bertanggungjawab dan tergesa-gesa lebih-lebih lagi dengan keadaan Proklamasi Darurat belum tamat di Sarawak.

“Tidak ada apa-apa sebab yang baik untuk mengadakan pilihan raya dalam masa terdekat ini.

“Setiap orang waras tahu bahawa satu-satunya motivasi untuk GPS mahukan pilihan raya tahun ini adalah untuk mengelakkan undi Undi18, ” tegasnya dalam satu kenyataan.

Baru menjelaskan, mengadakan pilihan raya ketika kes Covid-19 masih tinggi di beberapa bahagian di Sarawak hanya akan mengesahkan kepada semua rakyat di negeri ini bahawa pemimpin GPS lebih mengutamakan politik semata – mata.

“Saya yakin bahawa rakyat Sarawak tidak bersedia untuk pilihan raya dan peratusan keluar mungkin rendah jika kita pergi ke pusat mengundi nanti,” ujar beliau.

Justeru, katanya lagi adalah lebih berhemah sekiranya GPS menunggu sehingga Proklamasi Darurat Sarawak berakhir pada 2 Februari tahun depan bagi melaksanakan pilihan raya.

“Jika GPS yakin dengan peluang mereka, mengapa tidak menunggu sehingga Februari tahun depan?

“Dan jika GPS fikir mereka telah menunjukkan prestasi yang baik dalam istilah ini, maka mereka tidak perlu bimbang untuk mengadakan PRN12 selepas tamatnya tempoh darurat nanti,” katanya.