Cadangan pindaan kembalikan status Sabah, Sarawak dipersetujui

Oleh ARIF ATAN

Cadangan pindaan membabitkan Perkara 1(2) serta Perkara 160(2) Perlembagaan Persekutuan yang akan mengembalikan status Sabah dan Sarawak sebagai rakan sekutu Semenanjung telah dipersetujui oleh Majlis Khas Mengenai Perjanjian Malaysia 1963 (MKMA63).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata keputusan itu dibuat dalam mesyuarat MKMA63 hampir tiga jam yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semalam.

“Pindaan itu akan mentakrifkan semula maksud persekutuan,” menurutnya dalam kenyataan yang dipetik dalam Bernama.

Beliau berkata cadangan itu dibentangkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Parlimen) Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar, yang turut mengetuai Jawatankuasa Kerja Rakan Sekutu MKMA63, sambil menambah pindaan semasa adalah berbeza daripada yang dicadangkan oleh kerajaan Pakatan Harapan pada 2018.

Ongkili turut menjelaskan MKMA63 bersetuju dengan cadangan pindaan yang bakal dibentang pada persidangan Parlimen akan datang.

“MKMA63 akan terus membincangkan perkara-perkara tertangguh selain memastikan hak-hak rakyat Sabah dan Sarawak dikembalikan,” tegasnya.

Menerusi kenyataan sama, Wan Junaidi berkata pindaan itu akan mentakrifkan semula status semua negeri dalam Malaysia selaras dengan Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1957, MA63 dan kedudukan selepas Singapura keluar pada 1965.

Malah, Ongkili juga berkata MKMA63 bersetuju memberi kuasa kepada Kerajaan Negeri Sabah dan Sarawak bagi mengeluarkan lesen perikanan laut dalam.

Sebelum itu, Menteri Pertanian dan Industri Makanan Datuk Seri Dr Ronald Kiandee telah membentangkan cadangan bagi kelulusan MKMA63 bagi memberi kuasa kepada Jabatan Perikanan di Sabah mengeluarkan lesen untuk kapal dan peralatan memancing di lokasi menangkap ikan Zon C yang ketika ini dikendalikan di peringkat persekutuan.

“Pada asalnya, permintaan itu dikemukakan oleh Kerajaan Negeri Sabah namun MKMA63 telah meluluskannya dan ia akan turut diperluaskan ke Sarawak,” ujarnya.