Kenapa Malaysia terus sertai Expo Dubai bersama Israel?

Oleh NASUHA RAHMAN

Kenyataan Dato Seri Saifuddin Abdullah, Menteri Luar Malaysia menyatakan Malaysia tidak akan menormalkan hubungan dengan Israel seolah olah sekadar kenyataan bagai melepas batuk di tangga.

Malahan kami menganggap kenyataan kosong tersebut berbau penuh hipokrasi.

Polisi kerajaan dinilai atas apa yang dipraktikkan, bukan atas kenyataan rasmi untuk menutup perbuatan yang sebaliknya.

Kenyataan tersebut sekadar untuk menafikan secara rasmi kenyataan Menteri Kerjasama Serantau Israel, Issawi Frej yang menyatakan Malaysia, Qatar, Oman dan Tunisia akan menyertai perjanjian Abraham dengan Israel untuk menormalkan hubungan dengan Israel.

Tindakan kerajaan berkaitan dengan Israel kebelakangan ini amat mengecewakan dan mengkhianati perjuangan Palestin.

Kerajaan Malaysia pernah membenarkan pegawai pegawai kanan Israel hadir menyertai Konvensyen di Kuala Lumpur. Kerajaan juga telah membeli alat perisikan-intipan dari Israel serta pernah menerima warga Israel menjadi penasihat strategi.

Terbaru, Malaysia tanpa rasa bersalah turut menyertai Expo Dubai 2020 yang yang sedang berlangsung kini yang turut disertai Israel walaupun Palestin telah menarik diri dan membantah penyertaan Israel.

Malaysia juga telah membenarkan pesawat intipan canggih Israel melalui ruang udara Malaysia baru baru ini.
Sebagai promosi besar besaran Expo Dubai bersama penyertaan Israel papan “billboard” gergasi telah didirikan di Terengganu Darul Iman oleh Ahli Parlimen Pas untuk mengalakkan rakyat Malaysia menyertainya.

Bukankah ini semua kearah menuju menormalisasikan hubungan dan berjinak jinak dengan Israel dan bukankah ini bukti-bukti yang nyata hipokrasi Kerajaan?

Cakap tidak sama bikin!

Malaysia kini dilihat lebih mengutamakan keuntungan perniagaan duniawi dan wang ringgit tidak ubah seperti negara Arab dan Afrika lain antaranya UAE, Abu Dhabi, Bahrain, Sudan dan Maghribi.

Arab Saudi dan Mesir juga telah mula menjalinkan hubungan dengan Israel di peringkat atasan.

Ini semua berlaku semasa rakyat Palestin dihalau dari rumah dan tanah mereka di Sheikh Jarrah dan kawasan Baitul Maqdis serta mereka yang bersembahyang di Masjidil Al Aqsa di tembak dan dibom. Gaza juga baru baru ini diserang dan dibom oleh Israel.

Suara kerajaan Melayu Islam Malaysia yang disertai parti Islam Pas makin tidak kedengaran serta banyak membisu dan semangat pembelaan Palestin makin pudar sementara rakyat biasa Malaysia mengkibarkan ribuan bendera Palestin di rumah dan pokok pokok di Kampung dan bandar.

Cukuplah sikap hipokrit dan penipuan berterusan keatas rakyat Malaysia semasa kerajaan berjinak dan menjalinkan makin banyak kerjasama dengan Israel secara senyap-senyap di sebalik tabir.

Kesemua tindak tanduk dan tindakan menunjukkan Malaysia ke arah menormalkan dan menjalin hubungan dengan Israel.

Kenapa terus menyertai Expo Dubai pada bulan Oktober 2021 ini bersama Israel walaupun rakyat telah lama membantah?

Buktikan dengan amal dan perbuatan dan bukan hanya membuat kenyataan kosong penuh hipokrasi.