Kerajaan gagal tingkat kualiti pendidikan dalam masa 20 bulan, kata ADUN Sarawak

Oleh KIM SYAZIE

Kerajaan Persekutuan dilihat telah gagal meningkatkan kualiti pendidikan dalam masa 20 bulan terakhir ini, kata Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pending dari DAP, Violet Yong.

Beliau berkata, kegagalan utama itu melibatkan penyampaian pendidikan pembelajaran digital semasa pandemik Covid-19 dengan semua pelajar dan murid mengikuti pembelajaran melalui Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR).

Katanya, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah menerbitkan Garis Panduan Pengurusan dan Pengoperasian Sekolah 3.0 baru-baru ini sekali gus cuba menjelaskan pengurusan dan operasi sekolah di bawah pelbagai fasa Rancangan Pemulihan Nasional (NRP).

“Adalah sangat membimbangkan bahawa kementerian telah gagal dalam meningkatkan kualiti pendidikan dalam 20 bulan terakhir terutamanya untuk mengubah perkhidmatan penyampaian pendidikan kita dalam pembelajaran digital semasa pandemik Covid-19.

“Daripada membuka sekolah ketika kita tidak bersedia dengan baik, kementerian harus terlebih dahulu melakukan penilaian menyeluruh mengenai prestasi pelajar di seluruh negara.

“Daripada keseluruhan prestasi pelajar, kementerian boleh memutuskan sama ada sekolah harus mengulangi tahun akademik semasa, melanjutkan ke langkah berikutnya atau bahkan langkah hibrid,” tegas beliau dalam satu kenyataan di Kuching hari ini.

Malah, kata Violet masalah utama adalah jika pelajar tahun satu tidak menguasai kemahiran yang diperlukan, mereka tidak akan dapat mengikuti pelajaran di tingkat berikutnya.

“Perlu diingatkan bahawa sekiranya latihan penilaian prestasi pelajar di seluruh negara dilakukan, ia tidak boleh digunakan untuk menilai prestasi guru semata-mata.

“Dan tujuan penilaian nasional yang dicadangkan ini mestilah bersifat diagnostik dan dijelaskan kepada umum agar guru dan ibu bapa dapat memahami polisi dan garis panduan yang dikehendaki kerajaan,” katanya lagi.

Justeru, tegasnya kerajaan harus memperuntukkan dana, sumber daya dan kepakaran yang mencukupi untuk mengembangkan kandungan dan bahan yang sesuai yang berkaitan dengan teknologi demi kaedah pembelajaran semua pelajar.

“Oleh yang demikian, tanpa strategi yang dirancang dengan baik dan sokongan yang mencukupi, usaha guru akan menjadi sia-sia dan pelajar akan mengalami pembelajaran yang kurang gara-gara langkah yang dilaksanakan nanti tidak menepati sasaran,” tambah beliau.