Kompromi dalam Pas

Oleh KIM SYAZIE

Pemimpin parti ehem nampaknya berbangga dengan dasar parti dia khususnya dasar muafakat politik parti ehem.

Dia habaq “kita punya pengalaman panjang dalam politik negara dan saya tengok tak ada parti yang ada pengalaman muafakat politik sehebat Pas”

Saya tak mahu ulas lah sama ada dakwaan dia tentang pengalaman muafakat politik yang dia dok rasa hebat dan berpengalaman panjang tu betul atau tidak. Depa sedang bermuktamar bagilah depa happy.

Ya, parti ehem memang agak kerap adakan muafakat politik atau dalam lingua franca parti depa dipanggil “tahaluf siyasi” supaya nampak islamik sikit kot sebab guna bahasa arab.

Jika lihat pada sejarah mana-mana pihak yang adakan muafakat politik dengan parti ehem biasanya ia bermula dengan indah sebelum ia bergegar dan berakhir dengan berantakan dan punah ranah seperti dipanahi petih dan halilintar.

Bermula harum seperti sekuntum mawar tapi berakhir busuk seperti….

Ya, setuju dasar kompromi parti ehem memang luar biasa. Sebab itu parti depa boleh tak ada masalah dalam isu rasuah dan salah guna kuasa dalam isu 1MDB.

Tak kisah judi dari 8 kali ke 22 kali. Tak kisah temberang dalam banyak isu seperti isu arwah Adib, isu arak Timah. Isu pakaian pramugari MAS dan lain lain.

Bila dapat kuasa melalui khianat mandat rakyat via Langkah Syairaton!