Mengapa poster Mahiaddin bersepah di Melaka?

Oleh NASUHA RAHMAN

Bekas Ahli Majlis Tertinggi Umno Datuk Lokman Noor Adam mendedahkan mengapa poster Presiden Bersatu Tan Sri Mahiaddin merata-rata di Melaka sedangkan beliau tidak menjadi calon di mana-mana DUN negeri itu.

Dalam segmen temubual yang disiarkan secara langsung di Facebooknya malam tadi, Lokman berkata disebabkan ada dua kumpulan di dalam Bersatu menyebabkan Mahiaddin mengambil jalan tengah dengan meletakkan posternya.

“Bersatu ada dua kumpulan satu Hadi dan Azmin yang mahukan Mas Ermieyati calon KM, manakala kumpulan Mahiaddin mahukan Rafiq Naizamohideen juga calon KM, jadi PN ambil jalan tengah letak gambar Mahiaddin,” kata beliau.

Dalam pada itu Lokman yang turut mendapat maklumat daripada mesyuarat Bersatu mendakwa PN hanya mensasarkan empat kerusi sahaja supaya kerusi ini dapat digabungkan dengan PH bagi membentuk kerajaan.

“Kita orang sudah dapat maklumat daripada mesyuarat mereka, jadi untuk elak letak gambar Mas Ermieyati dan Rafiq akhirnya PN ambil jalan tengah letak gambar Abah.

“Padahal dia lupa pada mula-mula dia jadi PM mungkin orang masih panggil dia abah sebab masa itu dia dengar nasihat Najib,” katanya.

Bagaimanapun beliau percaya ramai yang berasa aneh melihat poster Mahiaddin seolah-olah beliau seorang sahaja yang bertanding di Melaka.

“Biasa kalau kita hendak letak posterboy letaklah sekali calon KM, tapi kalau kita tengok poster Sulaiman ok jugaklah,

“PH pun tak letak gambar Anwar Ibrahim di situ. Ada gambar Adly? Di kawasan dia adalah kalau di Masjid Tanah ada yang letak poster Adly, ok lagi masih boleh diterima.

“Tapi Muhyiddin ada gambar seluruh Melaka ramai yang bertanya beliau bertanding di Dun mana?” katanya.

Namun katanya, dengan meletakkan poster Mahiaddin sebagai ‘posterboy’ sebenarnya BN tidak perlu bimbang sebab banyak yang akan menguntungkan BN.