Negara perlu lebih ramai penentang perkauman seperti Khalid Samad, kata penganalisis

Oleh BORHAN AHMAD

Penganalisis politik, Kim Quek berharap lebih ramai pemimpin politik di negara ini yang tampil ke depan untuk menentang fahaman perkauman sebagaimana yang dilakukan oleh ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad.

“Saya berharap akan lebih ramai lagi pemimpin seperti Khalid Samad yang bercakap dengan tegas dan jelas untuk melawan sikap perkauman di mana sahaja mereka wujud, agar kebenaran menjadi nyata terutama di kalangan orang Melayu,” kata Kim Quek.

Ini kerana, kata beliau, apabila orang Melayu yang tersesat jalan di negara ini sedar dari penipuan yang dibuat oleh pemimpin parti-parti perkauman ini, barulah Malaysia boleh mula berkembang menjadi sebuah demokrasi yang bersatu dan makmur yang akan memberi manfaat kepada semua.

“Melalui ucapan di Parlimen ini, Khalid Samad telah berjaya mendedahkan wajah munafik pemimpin perkauman dalam Umno dan PAS yang selama ini mengharapkan sokongan menimbulkan ketakutan dan kebencian kaum dan agama melalui propaganda palsu mereka.

“Malah slogan “Keluarga Malaysia” yang digembar-gemburkan oleh PM Ismail Sabri jatuh tepat ke dalam lubang yang menjijikkan ini – Keluarga Malaysia apabila berkuasa, perang perkauman dan agama menangis ketika menjadi pembangkang!” kata Khalid.

Ketika memberikan ucapan di Parlimen dua hari lepas, Khalid telah mendedahkan sikap dan wajah sebenar slogan Keluarga Malaysia yang digunakan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri.

“Ketika menjadi perdana menteri, slogan keluarga Malaysia diketengahkan tetapi ketika menjadi pembangkang, slogan perkauman yang dihamburkan,” kata Khalid dalam ucapan membahaskan Belanjawan 2022 itu.