Pemimpin PKR diingatkan jangan mengagungkan 4 ADUN pengkhianat, kata AMK Sabah

Oleh NASUHA RAHMAN

Angkatan Muda Keadilan (AMK) Sabah meningatkan pemimpin PKR jangan dilihat terlalu mengagungkan empat ADUN pengkhianat sehingga menimbulkan rasa jijik dan marah rakyat terhadap Keadilan dan Pakatan Harapan.

Ketua Penerangan AMK Sabah Razeef Rakimi berkata, sejak berlakunya krisis politik Melaka, Pakatan Harapan sering terpalit dengan tuduhan menjadi punca krisis politik di negeri itu walaupun langkah pengkhianatan itu dilakukan oleh ADUN dari Umno, Bersatu dan Bebas.

“Ia juga memberi kesan kepada Presiden Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dikatakan gelojoh serta melanggar MoU yang ditanda tangani antara pihak kerajaan dan pimpinan Pakatan Harapan.

“Pemimpin Keadilan seperti Tian Chua dan Shamsul Iskandar dilihat terlalu mengagungkan empat (4) ADUN pengkhianat sehingga menimbulkan rasa jijik dan marah rakyat terhadap Keadilan dan Pakatan Harapan,” kata beliau dalam kenyataan.

Sebelum ini empat ADUN kerajaan Melaka iaitu Bekas Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron (UMNO-Sungai Udang), Datuk Nor Azman Hassan (UMNO-Pantai Kundor), Datuk Noor Effandi Ahmad (BERSATU-Telok Mas) dan Datuk Norhizam Hassan Baktee (Bebas-Pengkalan Batu) menarik sokongan terhadap Ketua Menteri Melaka sehingga tumbangnya kerajaan negeri itu.

Susulan tindakan empat ADUN ini, katanya sekutu PKR dalam Pakatan Harapan juga dilihat kurang senang dengan tindakan ini antaranya DAP yang melihat tindakan mengagungkan Norhizam sebagai jijik memandangkan Norhizam merupakan bekas ADUN DAP yang menjadi salah seorang punca tumbangnya kerajaan Pakatan Harapan Melaka.

Baca Artikel Penuh