Penyokong Najib cuba jadikan prosiding Mahkamah Persekutuan sebagai ‘sarkas politik’

Oleh NASUHA RAHMAN

Penyokong-penyokong politik pihak perayu Datuk Seri Najib Tun Razak telah cuba untuk menjadikan prosiding Mahkamah Persekutuan sebagai sarkas politik dengan menyerang suami kepada Ketua Hakim Negara.

Dengan pelbagai tuduhan yang tidak berasas dan mengaitkan suaminya sebagai penyokong Pakatan Harapan dan selanjutnya mewujudkan persepsi kononnya suaminya itu telah mempengaruhi Ketua Hakim Negara untuk membuat keputusan.

Pengerusi KANUN Parti AMANAH Negara Dr Zulqarnain Lukman berkata, tindakan penyokong-penyokong perayu yang cuba mengaitkan pandangan peribadi suami Ketua Hakim Negara dengan keputusan Ketua Hakim Negara adalah jauh terpesong daripada landasan undang-undang kerana para hakim hanya membuat keputusan berdasarkan bukti-bukti dalam Rekod Rayuan serta setelah mendengar hujahan pihak-pihak.

“Tindakan penyokong-penyokong politik pihak Perayu ini yang cuba mewujudkan suasana sarkas politik di dalam prosiding Mahkamah adalah amatlah melampau batas dan mencemarkan nama baik institusi kehakiman dan adalah satu penghinaan kepada Mahkamah.

“KANUN menggesa pihak PDRM dan pihak Mahkamah mengambil tindakan undang-undang yang sewajarnya ke atas mereka ini,” katanya.

Penyokong Najib cuba jadikan prosiding Mahkamah Persekutuan sebagai 'sarkas politik'

Ini susulan tindakan Mahkamah Persekutuan yang menolak permohonan peguam perayu untuk menangguhkan kes serta menarik dari daripada menjadi peguam Perayu adalah dalam ruang lingkup budi-bicara (discretion) Mahkamah yang hendaklah dihormati oleh semua pihak terutama sekali pihak Perayu.

Tindakan Mahkamah Persekutuan yang menolak permohonan perayu untuk memasukkan bukti-bukti baharu adalah berlandaskan kepada prinsip undang-undang.

Menurut KANUN, sebelum ini sudah wujud duluan di mana ada hakim yang menjawat jawatan sebagai Ketua Hakim Negara atau Hakim Mahkamah Persekutuan yang bekas ahli UMNO seperti Tun Zaki Tun Azmi dan Tan Sri Apandi Ali tetapi mereka tetap menjalankan fungsi-fungsi kehakiman menurut lunas undang-undang.

“KANUN menyatakan bahawa mana-mana hakim bebas untuk mempunyai fahaman politik masing-masing berdasarkan Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan tetapi para hakim adalah terikat dengan sumpah jawatan berdasarkan Perkara 124 dan Jadual Keenam Perlembagaan Persekutuan iaitu antara lain, sumpah bahawa mereka akan dengan jujur menunaikan kewajipan-kewajipan jawatan itu dengan segala daya upaya mereka serta sumpah bahawa mereka akan menumpahkan taat setia yang sebenar kepada Malaysia, dan akan memelihara, melindungi dan mempertahankan Perlembagaannya,” katanya.

Juteru, KANUN percaya bahawa dengan integriti para Hakim Mahkamah Persekutuan ini dan ketelusan prosiding Mahkamah semua pihak dapat menilai secara objektif setiap penghakiman yang diberikan.

Ini dibuktikan dengan prosiding yang lepas di mana Ketua Hakim Negara telah memberikan alasan bertulis terhadap kenapa Mahkamah Persekutuan telah menolak kedua-dua permohonan yang dibuat oleh pihak Perayu.

Baca juga: Solidariti untuk mahkamah-“Nak propaganda berpada-padalah”

Baca juga: Sengaja buat live sembahyang, Ifa Raziah nak buktikan diri solat