Ratu Elizabeth II meninggal dunia-Raja Charles III beri kenyataan pertama penuh emosi

Oleh NASUHA RAHMAN

Istana Buckingham telah mengesahkan Ratu Elizabeth II telah meninggal dunia selepas 70 tahun berkhidmat sebagai Raja, dengan negara itu kini berkabung secara rasmi.

Ratu Elizabeth II menghembuskan nafasnya yang terakhir disisi ahli keluarganya di estet Scotland tercintanya, Balmoral.

Pada tahun Jubli Platinumnya selepas 70 tahun perkhidmatan berdedikasi kepada Takhta, raja yang paling lama berkhidmat.

Istana Buckingham membuat pengumuman pada 6.30 petang semalam, dengan menyatakan: “Permaisuri meninggal dunia dengan aman di Balmoral petang ini. Raja dan Permaisuri akan kekal di Balmoral petang ini dan akan kembali ke London esok.”

UK kini dalam tempoh berkabung rasmi dengan pengebumiannya yang akan berlangsung dalam masa dua minggu.

Anak sulungnya dan pewaris Putera Charles dikenali sebagai Raja Charles III telah memberi penghormatan kepada ibunya dalam satu kenyataan yang penuh emosi.

Ratu Elizabeth II meninggal dunia-Raja Charles III beri kenyataan pertama penuh emosi
Raja Charles III

Dia berkata: “Kematian Ibu tercinta saya, Yang Mulia Permaisuri, adalah sebuah momen kesedihan yang paling besar untuk saya dan semua ahli keluarga saya.

“Kami berkabung sedalam-dalamnya atas pemergian seorang Raja yang dihormati dan seorang Ibu yang sangat disayangi. Saya tahu kehilangannya akan sangat dirasai di seluruh negara, Alam dan Komanwel, dan oleh ramai orang di seluruh dunia.

“Dalam tempoh berkabung ini, saya dan keluarga saya akan dihiburkan dan dikekalkan tentang rasa hormat dan kasih sayang yang mendalam di mana Permaisuri dipegang secara meluas.”

Kematian Ratu berlaku hanya beberapa hari selepas dia bertemu dengan Perdana Menteri baharu Liz Truss, memintanya membentuk kerajaan semasa pertemuan peribadi di Balmoral.

Kini penghormatan kepada Ratu yang sangat disayangi telah mula membanjiri dari seluruh dunia, termasuk dari negara lain di mana Ratu juga Ketua Negara.

Pengaturan untuk pengebumian negara Ratu, dengan nama kod London Bridge, kini akan dilaksanakan, dijangka berlangsung 10 hari dari sekarang di Westminster Abbey.

Dari lima hari sebelum pengebumian, kerandanya akan dibaringkan di Dewan Westminster untuk orang ramai dan keluarganya memberi penghormatan.

Dilahirkan pada 2.40 pagi pada 21 April 1926 di rumah bandar Piccadilly, Puteri Elizabeth menikmati zaman kanak-kanak yang indah yang sebahagian besarnya tidak mendapat perhatian bersama adik perempuan Margaret.

Disifatkan sebagai “ceria” dan “berkelakuan baik”, dia dikenali sebagai “Lilibet” kepada keluarganya – nama yang diberikan Meghan Markle dan Putera Harry kepada anak perempuan mereka sebagai penghormatan kepada nenek moyangnya.

Sehinggalah perubahan nasib melihat bapa saudaranya, Raja Edward VIII, turun takhta pada tahun 1936, bapanya menjadi Raja George VI dan takdir Elizabeth sebagai Ratu masa depan telah dimeteraikan.

Kehidupan sebagai puteri tahu ia berubah dalam sekelip mata apabila bapa mereka menjadi Raja dan keluarga itu berpindah ke Istana Buckingham dengan 775 bilik dan tentera hamba.

Elizabeth menjadi Ratu pada usia hanya 25 tahun berikutan kematian bapanya Raja George VI pada Februari 1952.

Sejak itu dia telah mendedikasikan hidupnya untuk peranan itu, memerintah melalui 15 Perdana Menteri Britain dari Winston Churchill hingga Liz Truss, yang dia alu-alukan untuk peranan itu pada 6 September.

Anak sulungnya dan pewaris Putera Charles kini menjadi Raja dengan Camilla sebagai Permaisuri. The Monarch meninggalkan empat anak, lapan cucu dan 12 cicit, termasuk Putera George, Puteri Charlotte, Putera Louis, Archie dan Lilibet.

Baca juga: Tulisan belakang lori ini buat Noraini satu Malaysia terhibur

Baca juga: Terima gambar tak senonoh, Elizabeth Tan buat tak layan selagi boleh bersabar