RUU berkaitan MA63 dibentang Selasa depan

Oleh NASUHA RAHMAN

Kerajaan meneruskan rancangan bagi membentangkan Rang Undang-Undang (RUU) mengenai beberapa peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan yang berkaitan dengan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) di Parlimen Selasa depan (26 Oktober).

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Dato Sri Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar, bacaan kedua RUU itu akan dijadualkan semula ke tarikh lain iaitu daripada tarikh awal pada 28 Oktober untuk membenarkan Peguam Negara (AG) menjelaskan lebih lanjut cadangan pindaan kepada Anggota Kabinet mengenai perkara itu.

Katanya, Kabinet pada prinsipnya telah bersetuju Memorandum mengenai RUU itu yang dibentangkan dalam pertemuan terakhir pada 20 Oktober lepas, namun terdapat beberapa Menteri yang meminta penjelasan lebih lanjut mengenai cadangan pindaan tersebut.

“Kabinet telah bersetuju meminta Peguam Negara menghadiri mesyuarat pada 29 Oktober nanti bagi menjelaskan pindaan itu.

“Setelah Kabinet puas hati dengan penjelasan itu, barulah kita dapat menetapkan tarikh baru untuk pembacaan kedua mengenai RUU di Parlimen,” katanya menerusi satu kenyataan di Kuching hari ini.

Jelasnya, beliau juga mengusulkan agar pindaan Artikel 160 (2) memasukkan “Hari Malaysia” sebagai tanggal 16 September 1963, yang merupakan tarikh pembentukan Malaysia dan menandakan berakhirnya kedaulatan Ratu England ke atas Sarawak dan Sabah (Borneo Utara ketika itu dipanggil) dan berakhirnya pemerintahan British ke atas kedua-dua wilayah berkenaan.

“Ketika ini, tiada disebut mengenai Hari Malaysia atau Hari Malaysia dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Pindaan lainnya ialah kepada Perkara 160(2) mengenai tafsiran perkataan “Persekutuan” sebagai “Persekutuan yang mula-mula ditubuhkan di bawah Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1957 dan selanjutnya menurut Perjanjian yang dimeterai pada 9 Julai 1963 antara United Kingdom of Great Britain dan Ireland Utara, Persekutuan Tanah Melayu, Borneo Utara, Sarawak dan Negeri Singapura bergabung dengan Negeri-Negeri Persekutuan Tanah Melayu yang ada sebagai Negeri Sabah, Sarawak dan Singapura sesuai dengan instrumen perlembagaan yang dilampirkan di dalamnya.

“Tetapi berdasarkan Perjanjian yang berkaitan dengan pemisahan Singapura daripada Malaysia sebagai sebuah Negara merdeka bertarikh 7 Ogos 1965, Singapura telah berhenti menjadi sebuah Negara Malaysia” untuk melengkapkan pindaan Perkara 1(2) Persekutuan Perlembagaan.

“Mengembalikan Perkara 1(2) kepada susunan asalnya tidak mencukupi dan ia mesti dilengkapi dengan pindaan Perkara 160(2) bagi memberi pengiktirafan sewajarnya kepada Perjanjian Malaysia 1963 dalam Perlembagaan Persekutuan,” jelas Wan Junaidi.

Katanya lagi, pindaan lain yang dicadangkan termasuk pindaan definisi “bumiputera” Sarawak di bawah Artikel 161A Perlembagaan Persekutuan.

Tegas beliau lagi, pindaan Perkara 161A adalah memberi status anak negeri kepada keturunan hasil perkahwinan bumiputera dengan bukan anak negeri di Sarawak.

“Dengan pindaan ini, kuasa untuk memutuskan kaum mana di Sarawak yang akan diiktiraf sebagai peribumi Negeri akan ditentukan oleh negeri melalui Undang-Undang Negeri,” ujarnya.