Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, Monarki Intelek

Oleh BORHAN AHMAD

1. DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah mempunyai laman web baginda sendiri iaitu https://sultannazrinshah.com/

2. Di dalam laman web baginda telah dimuatkan lebih 500 titah ucapan baginda dalam pelbagai majlis dari tahun 2004 sehinggalah kini.

3. Baginda merupakan Raja Melayu yang paling banyak menyampaikan titah ucapan, purata kira-kira 35 titah ucapan yang disampaikan setiap tahun, atau dua ke tiga ucapan setiap bulan.

4. Dari sejumlah 545 koleksi ucapan titah baginda yang dimuatnaik di laman web baginda, Dewan Bahasa dan Pustaka baru-baru ini telah menerbitkan koleksi 36 ucapan titah baginda di dalam buku terbaharu Siri Titah Sultan Nazrin Muizzuddin Shah yang disunting oleh Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak, Dato’ Seri Mohd Annuar Zaini. Tema-tema titah baginda merangkumi isu institusi raja, tadbir urus, agama Islam, masyarakat dan budaya. Titah-titah ucapan baginda ini dipilih dari titah-titah baginda sepanjang tahun 2009 hinggalah tahun 2016.

5. Di dalam titah ucapan baginda sempena majlis pelancaran buku ini pada 21 Oktober baru-baru ini, baginda memetik nukilan konsep triniti klasik oleh Walter Bagehot yang merumuskan raja berperlembagaan memiliki tiga hak:
(i) hak menyampaikan nasihat dan pandangan;
(ii) hak memberikan galakan dan dorongan;
(iii) hak memberikan peringatan dan teguran.

6. Menurut baginda, sebagai raja berperlembagaan, “Beta memilih untuk menyampaikan nasihat dan pandangan, memberikan galakan dan dorongan serta memberikan peringatan dan teguran melalui titah-titah yang dizahirkan.” Menurut baginda lagi, “Raja Pemerintah yang arif, tidak memerlukan sebarang tambahan kuasa jika ketiga-tiga hak ini berjaya dikendalikan secara bijaksana lagi berhemah.”

Baca Artikel Penuh