Terlibat dengan kes khalwat 9 Mac lalu, pelakon Ruhainies dan Aliff Aziz dilihat berpakaian sedondon ketika sebutan kes di Mahkamah Tinggi Syariah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur hari ini.
Bagaimanapun kedua-dua mereka mengaku tidak bersalah dan masing-masing diwakili peguam Hadi Salleh dan Amirul Ashraf Ghani.
Menurut Gempak, pengakuan tidak bersalah itu dibuat di hadapan Hakim Syarie, Abu Suffian Abu Yaziz.
“Saya mengaku tidak bersalah,” kata Aliff.
“Saya mengaku tidak bersalah dan mohon dibicarakan,” ujar Ruhainies.
Mahkamah menetapkan 17 Oktober 2024 sebagai tarikh seterusnya untuk prosiding dan bon jaminan RM1,500 dilanjutkan sehingga tarikh sebutan kes.
Pertuduhan terhadap mereka didakwa mengikut Seksyen 27(a) Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997 dan Seksyen 27 (b).
Akta yang sama yang membawa hukuman denda maksimum RM3,000 atau penjara tidak lebih dua tahun jika sabit kesalahan.
Ruhainies dilihat meminta orang ramai mendoakan yang baik-baik untuk mereka berdua sebelum masuk ke mahkamah.
Rata-rata netizen menyampah melihat dua pelakon tersebut yang tersenyum bahagia seolah-olah tidak melakukan apa-apa kesalahan.
“Dia punya ucapan macam menang anugerah siap senyum-senyum lagi macam datang mahkamah sebab bukan khalwat.
“Tak ada rasa malu eh walaupun ke sana sebab kes khalwat siap minta doakan yang terbaik.
“Ingat ni kes penceraian ke nak doa kan yang baik-baik untuk korang,” antara komen netizen.