Tiba masa untuk berjalan-jalan untuk ringankan minda

Oleh BORHAN AHMAD

Kerajaan bersetuju memberi kebenaran kepada Keluarga Malaysia yang sudah menerima vaksinasi lengkap untuk melakukan pergerakan rentas negeri bermula 11 Oktober 2021.

Ini bermaksud , rakyat Malaysia tidak lagi perlu bimbang dan takut untuk keluar dari belenggu ‘kemurungan dan tekanan’ berkurung di rumah sahaja.

Tentunya aktiviti pertama dalam fikiran adalah menziarah keluarga atau ‘berjalan-jalan’ makan angin sekurang-kurangnya.

Aktiviti sederhana berjalan-jalan boleh menjadi langkah pertama anda menuju pemulihan dari masalah kesihatan mental seperti kemurungan dan kegelisahan.

Berjalan didapati mempunyai pelbagai faedah untuk kesihatan fizikal dan mental, dapat meningkatkan kesejahteraan emosi, tenaga dan meningkatkan mood anda dengan serta-merta.

Tidak hairanlah, mereka yang mempunyai masalah kesihatan mental dan bergantung kepada bahan ubat-ubatan sering dinasihatkan oleh doktor untuk berjalan-jalan secara berkala.

Jadi, bagaimana cara berjalan-jalan mengurangkan gejala kemurungan atau kegelisahan?

Penyakit yang berkaitan dengan kesihatan mental boleh memberi kesan kepada fungsi seseorang.

Melakukan tugas biasa, aktiviti seharian sering kelihatan sukar.

Sebab mengapa perkara asas seperti berjalan, bangun dari tidur dan makan tepat pada masanya disyorkan adalah kerana ia memungkinkan anda untuk meneruskan rutin yang terganggu kerana penyakit, kata pakar kesihatan.

Berjalan-jalan atau makan angin boleh merehatkan minda. Gambar hiasan.

Memulakan semula sesuatu perkara boleh terasa seperti tugas berat bagi seseorang yang mengalami masalah berkaitan kesihatan mental.

Semuanya kelihatan begitu besar dan sukar pada masa itu kerana anda tidak dapat melakukan sesuatu dengan betul.

Anda mungkin merasa tidak mampu dan mula mempersoalkan kemampuan anda.

Apabila anda mula melakukan perkara-perkara kecil seperti berjalan , secara preskriptif, anda mungkin akan melihat perubahan positif. .

Keseluruhan idea adalah untuk mendorong seseorang bahawa mereka perlu membuat rutin ini dan memberi mereka motivasi bahawa mereka akan dapat menguruskan rutin setelah mereka membuatnya.

Juga, ia terus memberi mereka peneguhan untuk melakukan lebih banyak kerana ianya seperti memberitahu mereka bahawa jika mereka dapat melakukan ini, mereka dapat melakukan lebih banyak lagi. Ia bertindak sebagai perangsang untuk mengambil langkah seterusnya mengenai komponen kesihatan fizikal dan mental.

Kesihatan fizikal dan mental saling berkaitan dan kita tidak boleh berada dalam keadaan baik tanpa yang lain.

Berjalan meningkatkan kesihatan fizikal anda dan ini pasti memberi anda manfaat kesihatan mental.

Ini juga membolehkan anda membuat rutin dalam kehidupan seharian dan peluang untuk berhubung dengan dunia luar.

Semasa anda berjalan-jalan, anda mungkin akan menemui orang lain, anda mungkin mengangguk, tersenyum kepada mereka, dan mereka mungkin akan tersenyum kepada anda. Komponen sosial itu dipermudah.

Pada masa yang sama, ia membolehkan anda untuk berada di tengah-tengah alam dan persekitaran yang dapat memberi kesan yang kuat terhadap kesihatan mental seseorang.

Oleh itu, semasa anda berada di taman dan berjalan di tengah-tengah kehijauan, ia akan membuat anda merasa gembira. Perasaan itu setiap hari dapat dibuat secara automatik dengan aktiviti sederhana yang disebut berjalan kaki.

Sering kali orang melupakan hakikat bahawa mereka harus melakukan sesuatu untuk diri mereka sendiri.

Berjalan boleh menjadi peluang untuk mencari sedikit masa dan melakukan sesuatu untuk diri kita sendiri.

Setiap orang memainkan peranan yang berbeza dalam hidup mereka.

Kita mempunyai tanggungjawab. Tetapi seseorang juga harus melihat apa yang sesuai untuk mereka.

Berjalan kaki selama sepuluh minit (sekurang-kurangnya) boleh menjadi perkara yang anda lakukan untuk diri sendiri.

Dengan cara ini ia menekankan pada keutamaan yang anda berikan kepada diri sendiri dan membuat anda merasa baik terhadap diri anda sendiri dan meningkatkan harga diri anda, mewujudkan rasa positif dengan cara tertentu.

————

Azizi Ahmad adalah mantan pendidik yang #duduksekkungdumah.