Tragedi Kebakaran Jalan Gajah Mati Kota Bharu menyayat hati

Oleh BORHAN AHMAD

Angkatan Wanita Amanah (AWAN) Kelantan melahirkan rasa dukacita dan berempati dengan mangsa kebakaran Jalan Gajah Mati Kota Bharu yang berlaku malam semalam.

Ketua AWAN Kelantan, Dr Hafizah Mustakim mengucapkan takziah kepada kesemua mangsa kebakaran membabitkan sepuluh rumah di kawasan tersebut.

“Tidak tergambar kesusahan yang di alami keluarga terbabit dan kami mendoakan Allah menambahkan kesabaran kepada mereka dan menggantikan mereka dengan yang lebih baik,” kata beliau dalam satu kenyataannya malam ini.

Menurut Dr Hafizah yang berkunjung ke tempat kejadian, daripada kunjungan dan santunan sebelum ini, mereka amat terkesan dengan kedaifan rumah dan persekitaran di kawasan yang terletak begitu hampir dengan Hotel Ibis Styes Kota Bharu.

“Antara dua darjat. Begitulah perumpaan penduduk di situ yang mendiami rumah-rumah usang yang sememang tidak layak dan tidak selamat untuk dihuni,” kata beliau.

Sesungguhnya, katanya, tragedi kebakaran ini boleh dielakkan dengan keprihatinan pihak berkuasa kerajaan terhadap golongan miskin bandar.

“AWAN Kelantan menyeru pihak-pihak berkuasa kerajaan memberi bantuan segera yang mencukupi untuk mangsa kebakaran dan keluarga mereka.

“Selain itu pihak kerajaan mesti bertanggungjawab merancang kebajikan rakyat miskin terpinggir termasuk dengan menyediakan rumah yang mampu dimiliki mereka.

“Kami juga menyeru orang ramai dermawan untuk menyalurkan bantuan kepada Tabung Derma Kilat Kebakaran Jalan Gajah Mati,” katanya.

Mereka yang ingin membantu boleh menyalurkan bantuan melalui akaun Maybank, 553131016670 atas nama
Wanita Amanah Kelantan.