Wanita masuk penjara sebab hamil anak luar nikah, teman lelaki pula lari lepas tahu mengandung

Oleh MAISARAH AISYA

Sudah banyak kes melibatkan wanita membuang anak selepas mengetahui mereka mengandung luar nikah namun ada juga yang menjadikan ia sebagai pengalaman untuk dekatkan diri kepada tuhan.

Di bawah adalah perkongsian wanita yang mahu dikenali sebagai Atun.

Assalamualaikum semua. Saya Atun (bukan nama sebenar). Saya nak bercerita kisah silam saya bukan bertujuan nak membuka pekung di dada, ambillah pengajaran di sebalik kisah saya, juga bukan bertujuan nak mengalakkan melakukan kesalahan yang sama yang telah saya lakukan.

Janganlah hampiri zina sebab sengsara atas perbuataan tu sangatlah azab di dunia pun Allah dah tunjuk. Kira-kira berbelas tahun dahulu saya pernah melakukan kesalahan yang sangat besar dalam hidup saya. Saya pernah melanjutkan pelajaran di ipta, saya seorang pendiam dan berasal dari keluarga yang sederhana.

Ditakdirkan tuhan saya bertemu dengan seorang lelaki cinta pertama saya. Dia banyak menolong saya tapi rupanya bersebab. Kami terlanjur dan saya mengandung. Dia tahu kehamilan saya dan berjanji akan bernikah dengan saya.

Tapi janji tinggal janji. Dia lari maka tinggallah saya dengan perut yang ada baby. Jadi, saya tak tahu nak buat apa. Saya malu. Pada waktu itu saya hanya fikir mahu tamatkan riwayat sendiri. Saya tak makan, tak minum hanya menangis saja.

Bergerak-gerak baby dalam perut makin saya sedih makin kuat baby bergerak. Waktu itu saya sedang berfikir macam mana cara nak bunuh diri. Terjun lombong ke, gantung diri ke, sebab saya rasa tak layak untuk hidup.

Keluarga saya sudah tahu mengenai kehamilan saya, kesian ibu saya. Terpaksa menanggung malu atas perbuatan saya. Sampai pada satu hari, saya nekad nak bunuh diri sebab tak sanggup nak tanggung malu pada hari mendatang.

Sudahlah saya tak dapat menghabiskan pelajaran dan ada hutang pendidikan yang perlu saya bayar. Berat sungguh masalah saya. Saya menangis sepuasnya dimeja bacaan saya. Pada waktu itulah saya terpandang sebuah tafsir Al Quran.

Saya tergerak untuk mengambilnya dan saya selak pada selakan yang kedua mata saya terpaku pada surah An Nissa di mana terjemahannya berbunyi, “Dan janganlah kamu membunuh diri sesungguhnya Allah maha penyayang terhadap kamu”.

Allahu rabbi terasa laju air mata saya mengalir. Allah tahu apa yang saya sedang fikirkan. Saya ambil wudu dan saya solat selepas sekian lama saya tinggalkan solat. Saya menangis semahunya dan saya minta ampun atas dosa dan niat saya yang mahu bunuh diri.

Saya minta dipermudahkan urusan dan diberi kekuatan untuk mengharungi masalah ini. Dan benar-benar Allah permudahkan urusan saya walaupun perit. Saya telah dimasukkan ke penjara atas kesalahan hamil di luar nikah.

Tapi saya telah dijamin oleh kawan arwah ayah yang saya panggil Pakcik Mid (hubungan arwah ayah dengannya terlalu rapat sehingga dah dianggap seperti saudara). Beliaulah yang menanggung kos bersalin. Pakcik Mid memilih di hospital swasta kerana mahu menjaga aib saya.

Banyak bantuan yang saya dapat daripada keluarga dan saudara-mara saya tilam baby dan barangan baby. (Semoga Allah permudahkan urusan Pakcik Mid dan mereka yang menolong saya ini di dunia dan di akhirat). Sampai waktu saya bersalin maka lahirlah seorang bayi lelaki.

Sebelum lahir baby ni saya dah berjanji nak serahkan kepada seorang wanita kak Era namanya yang berasal dari Kedah untuk diambil menjadi ank angkat sebab dia dah lama kahwin tapi tiada anak. Bila lihat wajah baby saya tak sampai hati pula nak serah kepada kak Era.

Saya rasa sayang pada baby. Mujurlah kak Era faham dan kak Era tak jadi mengambil anak saya bila tengok saya meraung, Ibu saya pun tak sampai hati nak bagi cucunya pada orang lain. Sekarang saya perlu mencari kerja.

Allah mudah kan juga urusan saya. Saya dapat kerja yang berhampiran rumah dengan gaji RM350 sebulan. Terpaksa saya ikat perut sebab perlu membayar hutang ptptn. Anak saya alhamdullilah sihat dan sangat mudah menjaganya.

Sekarang baby boy tu dah berumur 19 tahun. Hutang ptptn yang berpuluh ribu mampu juga saya langsaikan dengan permulaan gaji RM350 pada tahun 2002 dan habis bayar pada tahun 2012. Kehidupan saya? Saya menjadi seorang “single mother”

Bayangkan lah macam-macam yang saya tempuh dengan hinaan orang, menjadi bahan umpatan.. Kalau nak cerita memang tak habis. Tapi saya tak kisah. Sebab saya dah ambil tanggungjawab penuh atas kesalahan saya.

Orang nak mengumpat mengutuk biarlah saya hanya pekakkan telinga je Alhamdullilah saya mampu menjalani ujian ini tanpa benuh diri, tanpa buang baby. Allah dah kata dia tak akan uji seseorang melebihi kemampuan seseorang.

Ye saya beruntung sebab family.. saudara-mara.. jiran-jiran banyak memberi sokongan dan bantuan. Sebab itu lah jika ada masalah tak kira masalah apa pun rujuklah kepada Allah. Minta pada Allah permudahkan urusan,

Sekarang baru saya nampak hikmah atas semua ni.. Allah kurniakan kepada saya anak lelaki yang baik dan banyak menolong saya kalaulah dulu saya buang dia. Sayalah sejahat-jahat manusia. Kepada lelaki yang menghancurkan hidup saya tu, mungkin sekarang dah berkahwin dengan seorang perempuan yang baik-baik dan dikelilingi anak-anak.

Saya tak boleh kata apa dan dapat apa-apa pun. Tapi suatu hari di sana pasti saya akan dapat keadilan dari Tuhan yang maha Adil. Semoga kau bahagia dan baik-baik ye. Terima kasih pada yang sudi membaca luahan saya yang saya pendam berbelas tahun ni.