5 jalan mudah untuk bakar lemak tanpa senaman

Oleh AYHAN FERHAT

Lima jalan mudah untuk membakar lemak di badan anda tanpa melakukan senaman, ianya sebagaimana disyorkan oleh jurulatih.

Ramai yang tidak ada masa untuk bersenam tetapi dengan lima jalan mudah ini menurut artikel eatthis.com secara tidak langsung ianya membuatkan badan anda sihat.

Terfikirkah anda bahawa pergerakan anda seharian boleh membakar lemak di badan sama ada berjalan-jalan atau melakukan pergerakan yang anda gemari yang sesuai dengan jadual anda.

Untuk membakar lemak dan menjadi aktif, kami telah mengumpulkan aktiviti yang akan membuatkan anda gembira tanpa menghabiskan masa berjam-jam di gim.

Letakkan kereta anda lebih jauh

Yang ini tidak boleh lebih mudah. Semasa anda dilatih untuk mencari tempat letak kereta yang terdekat, lawan naluri ini dan letak beberapa blok jauhnya. kenapa? Ia adalah konsep yang sama seperti menaiki tangga ia akan memaksa anda untuk menjadi lebih aktif secara fizikal tanpa perlu berusaha keras.

Bayangkan berapa banyak langkah tambahan yang anda akan perolehi jika anda melakukan ini setiap hari!

Terokai kawasan kejiranan anda

Sama ada anda tinggal di bandar besar atau bandar kecil, cara terbaik untuk membiasakan diri dengan kawasan kejiranan anda (atau mengenalinya dengan lebih baik jika anda baru berpindah) adalah dengan menerokainya. Ini boleh dicapai dengan berjalan kaki, berbasikal atau berlari. Bahagian yang terbaik? Anda mungkin bertemu jiran baharu, mengambil laluan pemandangan yang berbeza atau mencari tempat minum kopi kegemaran baharu di sepanjang jalan. Jadi ikat kasut anda, dan teruskan!

Jurulatih syorkan 5 jalan mudah untuk bakar lemak tanpa senaman

Gunakan rehat makan tengah hari anda

Mula-mula, anda layak mendapat rehat makan tengah hari sama ada hanya 10 minit atau sejam, jadi pastikan anda mengambilnya. Kedua, jadikan ia sebagai alasan untuk keluar, dan gerakkan badan anda. Anda boleh berjalan di sekitar blok beberapa kali dan menikmati pemandangan, menjalankan tugas tempatan, atau mengambil makan tengah hari yang lazat.

Selain itu, ia akan memberi anda rehat mental yang anda sangat perlukan untuk mengisi semula dan menjadi lebih produktif untuk sepanjang hari.

Aktif bersama anak-anak anda

Bayi dan kanak-kanak memerlukan pergerakan untuk membina otot dan koordinasi mereka. Tambahan pula, mereka perlu mengerahkan tenaga sepanjang hari untuk tidur lebih lena untuk tidur siang. Jadi mengapa tidak menyertai mereka? Semua orang menang—secara fizikal, mental, dan emosi. Tiada cara yang lebih baik untuk menunjukkan kepada anak-anak anda betapa pentingnya untuk kekal aktif di samping membina ikatan yang lebih mendalam dengan mereka. Taman ini sentiasa menjadi destinasi yang hebat.

Mendaki dan menyihatkan jiwa anda

Terdapat sebab mengapa orang berkata “semula jadi menyembuhkan”. Mendaki adalah menakjubkan kerana menggunakan keindahannya untuk mengalihkan perhatian anda daripada senaman kardio. Laluan itu juga memberi anda laluan konkrit, jadi anda tidak boleh berpatah balik. Selain itu, jika anda memilih yang betul, anda akan mendaki ke arah pemandangan menakjubkan yang anda tidak mahu ketinggalan. Anda akan berasa sangat segar dan berjaya sebaik sahaja anda mencapai puncak atau penghujung laluan anda. Lagipun, alam semula jadi telah terbukti dapat mengurangkan tekanan dan menjadi penggalak mood yang utama, jadi pergilah ke sana.

Baca juga: