Air Selangor dipuji berhemah layan pelanggan, Air Kelantan tutup terus ruang komen

Oleh ARIF ATAN

Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) dilihat lebih terbuka dan berhemah dalam melayan pertanyaan pelanggan berbanding Air Kelantan Sendirian Berhad (AKSB).

Hal tersebut dapat dilihat pada laman rasmi Facebook kedua-dua syarikat utiliti itu hari ini.

AKSB menerusi laman rasminya, Air Kelantan Official menutup sama sekali ruang komen sekali gus tiada peluang untuk pelanggan mengemukakan pertanyaan.

Untuk rekod, Air Kelantan Sdn Bhd merupakan anak syarikat milik penuh Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).

Berbeza dengan cara Air Kelantan yang hanya memaklumkan kawasan yang terlibat gangguan air hari ini, Air Selangor dilihat lebih terperinci memberitahu status terkini termasuk jangkaan bekalan air pulih.

Susulan itu, ruangan komentar dalam Facebook Air Selangor berhubung status bekalan air yang dijangka kembali disalurkan kepada pengguna secara berperingkat-peringkat itu mendapat reaksi yang rata-ratanya positif.

Antaranya, Farina Lan yang memuji pendekatan Air Selangor dalam mengemaskini maklumat berkaitan keadaan semasa bekalan air di kawasan terlibat.

“Terima kasih untuk kemaskini. Rajin sungguh Air Selangor jawab satu persatu pertanyaan awam bila air nak pulih, kenapa lama sangat, walaupun sudah ada video penerangan.

“Saya baca komen pun letih. Mungkin selepas ini boleh buat satu infografik dalam bentuk gambar atau PDF tentang garis masa sepanjang tempoh pembaikan.

“Mudah sikit orang baca dan kongsi. Keep up the good work,” puji dan saran Farina lagi.

Sementara itu, semakan terhadap maklum balas awam di Facebook Air Kelantan mendapati sebaliknya. Walaupun ruang komentar bagi hantaran ditutup, penilaian di ruang ‘Semakan’ dilihat dibanjiri kecaman.