Apa isi surat rahsia yang ditinggalkan Ratu Elizabeth II? Hanya boleh diketahui pada tahun 2085

Oleh NASUHA RAHMAN

Sebelum mangkat, Ratu Elizabeth II telah menulis satu surat rahsia yang disembunyikan di dalam Bangunan Queen Victoria. Bagaimanapun surat tersebut boleh dibuka pada tahun 2085.

Isi kandungan surat itu tidak diketahui oleh semua orang selain beliau sahaja.

Raja berusia 96 tahun itu meninggal dunia pada 8 September lalu, tetapi meninggalkan sepucuk surat tersembunyi dengan nota itu dikatakan ditujukan kepada penduduk Sydney, Australia.

Apa yang terkandung di dalam surat itu tidak diketahui sepenuhnya di mana surat tersebut berada dalam bekas kaca hanya tertera arahan ketat untuk tidak membukanya sehingga 2085.

Namun, terdapat nota yang ditinggalkan oleh Ratu berbunyi: “Salam. Pada hari yang sesuai untuk dipilih oleh kamu pada tahun 2085 A.D., tolong buka sampul surat ini dan sampaikan kepada warga Sydney mesej saya kepada mereka.”

Surat yang ditinggalkan oleh Ratu ditujukan kepada “Yang Berhormat Datuk Bandar Sydney, Australia”.

Apa isi surat rahsia yang ditinggalkan Ratu Elizabeth II hanya boleh diketahui pada tahun 2085

Pada masa ini, raja British kekal sebagai ketua negara untuk Australia, dengan Raja Charles III mengambil alih daripada Ratu selepas kematiannya.

Sepanjang 70 tahun pemerintahannya, Ratu melawat Australia beberapa kali dan dikatakan telah membina hubungan yang sangat peribadi dengan negara itu, lapor Daily Express.

Baginda telah melawat negara Australia sebanyak 16 kali sepanjang tahun-tahun beliau di atas takhta, dengan lawatan pertama datang pada 1954, dua tahun selepas baginda menaiki takhta.

Australia mengundi untuk mengekalkan Ratu sebagai Ketua Negara mereka pada 1999, dengan kempen “Ya” berikrar untuk menghidupkan semula percubaan mereka untuk menyingkirkan monarki sebagai ketua negara mereka selepas berakhirnya pemerintahan Ratu Elizabeth.

Baca juga: Cukuplah arwah bapa dikenang, diiktiraf duit bukan ukuran-Keluarga pencipta lagu Negaraku kecewa

Baca juga: Bayi lima bulan terselamat dalam kejadian runtuhan bangunan