Baru 15 hari jual makanan di mesin layan diri, suri rumah tak sangka mampu raih RM2,000

Oleh KIM SYAZIE

Seorang suri rumah di Rembau mengakui tidak menyangka dia boleh meraih ‘gaji’ yang lumayan dalam tempoh tidak sampai sebulan selepas menyertai Inisiatif Pendapatan Rakyat (IPR).

Kata Nella Dewi Hendrik Sapoan, 28, pada bulan pertama dia meletakkan makanan di mesin layan diri yang disediakan kerajaan, dia mampu meraih sekitar RM2,000 dalam tempoh hanya 15 hari.

Ibarat durian runtuh, suri rumah itu berkata, dia mendapat tahu mengenai inisiatif ditawarkan kerajaan melalui rakan sebelum membuat permohonan pada Mac 2023 bagi menambah pendapatan keluarga.

“Ketika itu, program ini belum tersebar luas, saya berminat untuk mohon, saya cari maklumat dalam laman sesawang, permohonan saya diluluskan pada Jun. 

“Sebelum ini, saya jual makanan, tapi secara sambilan dengan pendapatan tak menentu. Tak sangka saya dapat ‘gaji’ lumayan sertai IPR,” katanya memetik laporan Bernama.

Ibu tiga anak itu berkata, mesin layan diri kendaliannya itu diletakkan di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Rembau dan pada awalnya, jualan perlahan kerana pelajar belum tahu kewujudan mesin layan diri yang menjual pelbagai makanan itu.

Baca Artikel Penuh