Bekas Pengurus Besar Air Kelantan antara 3 ditahan berkait rasuah lebih RM27 juta

Oleh NASUHA RAHMAN

Bekas Pengurus Besar Air Kelantan Sendirian Berhad (AKSB) antara tiga individu yang ditahan berkait rasuah lebih RM27 juta.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan tiga lelaki bagi membantu siasatan berhubung kes rasuah yang membabitkan projek bernilai lebih RM27 juta antara tahun 2015 dan 2019.

Dua lagi yang ditahan bersama bekas pengurus berumur 60 tahun itu adalah seorang pegawai AKSB yang berusia 39 tahun dan seorang pengurus projek sebuah syarikat berusia 43 tahun.

Menurut sumber SPRM, mereka ditahan antara 4.25 petang dan 6.30 petang semalam selepas memberi keterangan di Pejabat SPRM Kelantan, lapor Bernama.

SPRM memperoleh perintah tahanan reman selama tiga hari bermula hari ini terhadap ketiga-tiga mereka.

Difahamkan, siasatan lanjut dilakukan atas dakwaan pembabitan mereka dalam rasuah daripada sebuah syarikat untuk mendapatkan projek dan kerja daripada AKSB, yang juga anak syarikat milik Perbadanan Menteri Besar Kelantan.

Menurut sumber, kes berkenaan adalah antara kes berprofil tinggi yang membabitkan anak syarikat kerajaan negeri Kelantan, dan siasatan lanjut mengenainya akan dilakukan mengikut Seksyen 16 Akta SPRM 2009.

Sebelum ini, bekas Pengerusi Pakatan Harapan Kelantan, Datuk Husam Musa telah mendedahkan salahlaku yang berlaku di dalam AKSB bagaimanapun AKSB telah menyaman Husam.

Namun selepas perbicaraan diadakan, Mahkamah Tinggi Kota Bharu menolak saman itu pada 29 Mac 2021 lalu dan memerintahkan AKSB membayar kos perbicaraan itu.

Pada 5 Mac 2018, Husam menuntut penjelasan kerajaan negeri Kelantan berhubung kelulusan tender projek Skim Bekalan Air Merbau Condong Fasa 11 (Pakej 1) yang bernilai RM27.1 juta.

Dia mendakwa, surat tawaran tender projek diberikan kepada Cdah Construction Jangka Prestasi JV pada 22 Januari 2015 sedangkan ketika itu syarikat berkenaan masih belum didaftarkan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia.

Bagaimanapun Pengerusi Lembaga Pengarah AKSB Hanifa Ahmad sebaliknya berkata, syarikat terbabit hanya ‘menukar nama’.

Hanifa juga menjelaskan AKSB melantik Cdah Construction dan Jangka Prestasi yang terlibat dalam usaha sama selepas syarikat terbabit lulus semua peringkat penilaian jawatankuasa tender.

Susulan itu pada 28 Mei 2018, AKSB mengambil tindakan undang-undang untuk menyaman Husam yang juga bekas exco kanan Kelantan itu.