Bubar DUN Melaka: Tak peduli risiko kerana gila kuasa

Oleh ARIF ATAN

Jika mahu lebih baik dan adil, memang pelaksanaan pilihan raya negeri (PRN) adalah jawapannya. Namun demikian, keadaan sekarang tidak mengizinkan walaupun Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) hampir mencapai sasaran komuniti kelompok (90 peratus).

Sedangkan telah ada PICK sejak 24 Februari lalu pun kes harian Covid-19 masih empat atau lima angka dalam prosedur operasi standard (SOP) Program Pemulihan Negara (PPN), inikan pula akan ada kempen PRN yang pasti menuntut pergaulan, dan perhimpunan ramai.

Mengapakah kesan daripada PRN Sabah pada 26 September 2020 tidak mahu dijadikan iktibar (walaupun ketika itu belum ada PICK)?

Janganlah sehingga ada pula rakyat yang mendakwa kesungguhan Kerajaan Keluarga Malaysia mengejar komuniti kelompok hanyalah helah untuk mengadakan mana-mana pilihan raya yang menguntungkannya.

Rakyat Melaka sendiri merayu agar PRN negeri mereka ditangguhkan atas alasan situasi peningkatan kes Covid-19 selepas PRN Sabah.

Antara mereka termasuklah pengusaha restoran, peniaga pakaian, pekerja syarikat swasta, dan aktivis belia. Ada pula antara mereka yang tidak mahu keluar mengundi jika PRN itu diteruskan kerana bimbang dijangkiti walaupun terdapat SOP yang digariskan oleh pihak berkuasa.

Baca Artikel Penuh