Cef terkenal Turki saman bapa RM45.6 juta, tergamak seleweng duit syarikat

Oleh KIM SYAZIE

Cef Turki yang terkenal kerana selalu tersenyum dalam kandungan media sosial telah mengambil tindakan undang-undang terhadap bapanya sendiri.

CZN Burak atau nama sebenarnya Burak Ozdemir, menuduh bapanya, Hasan Ozdemir melakukan penipuan sehingga mencecah jutaan ringgit lapor Arab News.

Cef dengan pengikut hampir 50 juta di Instagram menuntut ganti rugi $10 juta (RM45.6 juta) selepas mendakwa bapanya membuat pinjaman atas nama CZN Burak tanpa izin.

Hasan Ozdemir menggunakan media dan syarikat hiburan anaknya, Hatay Medya, untuk menggelapkan dana dan mendapatkan pinjaman atas nama chef dan tanpa pengetahuannya.

Tukang masak itu mendakwa bapanya menggunakan dana yang diseleweng itu untuk membeli kereta dan hartanah mewah.

Hatay Medya ditubuhkan untuk menghasilkan kandungan digital untuk platform media sosial chef Ozdemir, di mana beliau menunjukkan kepakarannya dalam menyediakan makanan Arab dan Anatolia.

Pada mulanya dia dikenali sebagai Smiley Bae, populariti chef itu melonjak, dan dia kemudiannya menceburi perniagaan restoran, memiliki rangkaian pertubuhan.

Restoran pertamanya, di kejiranan Aksaray di Istanbul hanya mempunyai 15 meja ketika ia mula dibuka pada 2011.

Cef tersebut dengan bantuan bapanya, kemudian mengembangkan perniagaannya selama bertahun-tahun dan membuka cawangan keduanya pada 2013 di Taksim.

Ozdemir mendapat perhatian lebih lanjut pada 2021 dengan memasak kebab di tengah padang pasir di Dubai.

Pertikaian antara Ozdemir dan bapanya semakin memuncak apabila Hasan bertindak menjual hak sebuah restoran miliknya dengan harga $41 juta (RM187 juta).

Bapanya menolak tuduhan itu, dengan mendakwa wang itu dilaburkan dalam perniagaan anaknya tanpa sebarang niat penipuan.

Hasan bagaimanapun menafikan dia menipu anaknya dan menegaskan bahawa bantuan kewangan yang diberikan oleh anaknya itu bertujuan untuk mempromosikan jenamanya.

Ozdemir memaklumkan dia berhasrat membina semula hidupnya dari awal menggunakan baki simpanannya, dan merancang untuk tinggal bersama ibunya.

Bapanya baru-baru ini bercakap di saluran berita Turki Kanal D, menafikan sekeras-kerasnya semua dakwaan yang dibuat terhadapnya.

“Burak berkata bahawa saya telah menipunya. Ia tidak masuk akal.

“Tiada siapa tahu siapa Burak dua tahun lalu. Saya menyediakan keterlihatan media sosialnya. Saya mengambil alih tajaannya,” ujar bapanya.

Nasib restoran cef masih tidak pasti, tetapi kejelasan lanjut dijangka berikutan keputusan mahkamah pada September nanti.

Baca juga: Ahli bina badan popular maut, leher patah dihempap ‘barbell’ seberat 210KG ketika bersenam