Gara-gara bagi kawan pinjam slip gaji beli telefon baru, wanita mati kutu hari-hari dikejar bank minta hutang

Oleh KIM SYAZIE

Gara-gara terlalu baik hati memberi pinjam slip gaji kepada rakan untuk membeli telefon baru secara hutang, hidup seorang wanita bertukar merana apabila rakannya hilang tidak dapat dihubungi manakala hutang itu dibiar tergantung tidak berbayar.

Seperti perkongsian di Facebook Peguam Kebajikan, seorang wanita yang tidak mendedahkan identitinya memberitahu dia kini buntu apabila sering dikejar pihak bank untuk melangsaikan hutang walhal bukan dia yang membuat hutang tersebut.

Dakwanya, hutang dibuat di bawah Aeon Credit dan sehingga kini pihak bank terus menerus menghubunginya dan mengugut akan datang ke rumah jika hutang tidak dilangsaikan.

Apa yang lebih membebankan, dia sudah lagi tidak bekerja dan sedang menanggung suami yang menghidapi kanser.

“Kawan saya ada guna slip gaji dan nama saya untuk dia ambil telefon hutang di bawah Aeon credit dan kawan itu tidak bayar dan lost.

“Persoalan di sini bank dan Aeon call bertubi minta saya settle bayaran tersebut dengan ugutan akan datang rumah. Saya buntu. Memang silap saya baik tak bertempat.

“Masalah saya sekarang memang tidak mampu untuk bayar sebab saya tidak bekerja dan terpaksa menjaga suami yang menghidapi kanser. Saya buntu. Disebabkan orang lain saya jadi mangsa,” luahnya.

Meninjau ke ruangan komen, ramai yang meluahkan rasa simpati selain memberitahu wanita itu sudah tiada jalan keluar lain kerana hutang tersebut dibuat atas namanya, slip gaji dan tanda tangannya.

Mahu tidak mahu, dia perlu melangsaikan hutang tersebut atau bersedia untuk disenarai hitamkan dari pinjaman mana-mana bank.

Baca juga: “Ibu ayah pergi cari makan…” – Kanak-kanak seronok main bawah jambatan, warganet luah rasa sayu lihat keadaan mereka