Hubungan baik Anwar dengan Mesir satukan keluarga Nadir – Ketua Penerangan Pas

Oleh WAN SITI AMINAH

Pemimpin Pas merakamkan penghargaan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana membawa pulang ahli keluarga Ketua Pegawai Eksekutif Cinta Gaza Malaysia iaitu Muhammad Nadir Al-Nuri Kamaruzaman daripada bumi Palestin.

Menerusi satu hantaran dimuat naik di laman Facebook, Ahmad Fadhli Shaari selaku Ketua Penerangan Pas berkata, peranan Anwar di dalam misi tersebut telah berjaya menyatukan sebuah keluarga yang sudah berpisah selama enam bulan.

Fadhli yang juga Ahli Parlimen Pasir Mas itu turut mengakui hubungan baik Perdana Menteri dengan Mesir menjadi salah satu asbab keluarga Nadir dapat dibawa keluar dengan selamat meskipun wilayah tersebut teruk diserang Israel.

“Terima kasih di atas kesungguhan dan usaha Perdana Menteri memastikan keluarga saudara Nadir Al-Nuri disatukan semula. Tentu sekali ia memerlukan perbincangan dan hubungan baik dengan Mesir bagi memastikan misi ini berjaya.

“Tahniah kepada saudara Nadir, tentunya ini hadiah Hari Raya yang paling berharga untuk beliau,” tulis pemimpin yang mesra disapa Ustaz Fadhli itu dalam perkongsian dimuat naiknya pada Selasa.

Sementara itu, Anwar dalam platform yang sama mengucapkan terima kasih kepada Presiden Mesir, Abdel Fattah Al Sisi di atas kerjasama diberi kerajaan pimpinannya hingga berjaya membawa keluarga Nadir keluar dari kawasan bergolak tersebut.

Baca Artikel Penuh