Kementerian Malaysia lancarkan Bulan Jenis Kebangsaan China?

Oleh ARIF ATAN

Ketika ramai orang Cina di negara ini membuat kandungan cerita pendek di media sosial berkenaan pelbagai tips bermanfaat di TikTok menggunakan bahasa kebangsaan, lain pula ceritanya di Putrajaya.

Pusat pentadbiran kerajaan Persekutuan Malaysia itu dilihat mencemarkan semangat Hari Kebangsaan bulan ini dengan meminta salah seorang pengacara menyelitkan penggunaan bahasa Mandarin.

Walhal, pengisian Bulan Kebangsaan bermula daripada majlis pelancaran wajib menggunakan bahasa kebangsaan.

Bahkan, bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi negara dan penyatuan rakyat Malaysia telah dimantapkan melalui Akta Bahasa Kebangsaan 1967.

Tindakan kerajaan yang membenarkan ‘pemerkasaan’ bahasa Mandarin semasa menyambut ulang tahun kemerdekaan negara menunjukkan tahap patriotisme yang lemah dalam kalangan kuasawan dan pembuat dasar di negara ini.

Hal ini memandangkan, bahasa Mandarin itu adalah bahasa rasmi Republik Rakyat China (RRC) yang tidak wajar sama sekali walau apa dalih sekali pun untuk “didaulatkan” bagi acara sempena Bulan Kebangsaan Malaysia.

Ikuti kupasan lanjut ISLAH WAHYUDI menyentuh bagaimana bermasalahnya pemahaman menteri dan sebahagian pegawai atasan di Putrajaya sendiri berhubung semangat dan makna “kebangsaan” Malaysia itu sendiri:

Apa itu kebangsaan Malaysia?

Dalam perlembagaan Persekutuan Malaysia yang menjadikan negara ini Malaysia, tak ada sepatah pun perkataan Cina, India, Bangla, Nepal, Uganda bla bla.

Identiti kebangsaan Malaysia adalah bersandarkan identiti , sejarah dan budaya orang asal tanah ini iaitu Melayu, Orang Asli dan Dayak Sabah Sarawak.

Identiti Malaysia bukannya Melayu Cina India DLL. Bahasa kebangsaan Malaysia adalah Bahasa Melayu.

Nak pakai bahasa Mandarin ke Hakka ke Hokkien ke, buatlah masa sambutan Tahun Baru Cina.
Ini sambutan Bulan Kebangsaan Malaysia.

Selitkan bahasa Iban / Dusun / Kayan / Orang Sungai dan lain-lain bahasa Dayak adalah lebih utama daripada bahasa Mandarin iaitu bahasa kebangsaan negara China.

Keturunan Cina dulu yang datang ke Tanah Melayu / Sabah / Sarawak ni tak cakap bahasa Mandarin pun!

Maka dengan kebodohan kerajaan sendiri, tidak hairanlah berjuta-juta warga China / India seronok duduk secara haram dekat Malaysia ni.

Umum tahu, populasi Cina dan India adalah nombor 1 dan nombor 2 terbesar di dunia.

Esok lusa bila jumlah pendatang ini melimpah lagi banyak daripada orang asal tanah air ni tanpa sebarang asimilasi, siapa nak jawab?

Kau juga yang pancing dia datang.

Tahun 1824, lepas Perjanjian Inggeris Belanda dibuat, pendatang Cina mula membanjiri Singapura bila pulau Melayu itu berada bawah kawalan British.

Dua tahun kemudian saja, jumlah pendatang Cina sudah dua kali ganda daripada jumlah Melayu Singapura.

Belajarlah dari sejarah.