Malaysia pilih Ericsson daripada Huawei bina rangkaian 5G dengan kos RM11 bilion

Oleh NASUHA RAHMAN

Malaysia telah memilih kontrak dengan Ericsson Sweden bernilai RM11 bilion ($ 2.6 bilion) berbanding pesaing China Huawei Technologies untuk merancang dan membina rangkaian telekomunikasi 5G di negara ini.

Malaysia dijangka akan menyediakan rangkaian dan ekosistem teknologi generasi kelima atau 5G pada akhir tahun dan merangkumi 80% penduduk pada tahun 2024.

Sebagai permulaan perkhidmatan akan dilancarkan di Kuala Lumpur dan Putrajaya serta pusat multimedia Cyberjaya pada tahun 2021.

Outlet media tempatan The Edge melaporkan pada bulan April bahawa Digital Nasional – entiti Kementerian Kewangan yang diamanahkan untuk memiliki dan mengendalikan rangkaian 5G – telah mengundang lapan vendor untuk mengambil bahagian dalam tender iaitu Ericsson, Huawei, ZTE, Cisco, NEC, Nokia, Samsung dan FiberHome.

Sebelum ini, pada Oktober 2019, Huawei dibawa sebagai pembekal perkakasan 5G untuk Maxis, penyedia mudah alih terbesar di Malaysia oleh pelanggan.

Di bawah perjanjian itu, syarikat China akan menyediakan peralatan, perkhidmatan dan kepakaran radio 5G untuk rangkaian Maxis, lapor asia.nikkei.com

Bagaimanapun, dalam perjanjian Maxis yang dicapai menganggap bahawa peruntukan spektrum 5G akan diberikan kepada syarikat telekomunikasi individu, dan pilihan pembekal perkakasan bergantung kepada pemegang spektrum masing-masing.

Namun, Tan Sri Mahiaddin Md Yassin beralih dari kaedah peruntukan tradisional dengan menubuhkan Digital Nasional untuk memiliki aset dan spektrum 5G.

Dalam satu kenyataan pada hari Khamis, Digital Nasional dilaporkan berkata Ericsson akan mengendalikan reka bentuk dan pembangunan rangkaian 5G seluruh negara.

“Ericsson telah berupaya mengatur untuk membiayai bekalan, penghantaran, dan pengurusan seluruh rangkaian 5G,” kata Digital Nasional.

Menurut Digital Nasional peruntukan RM11 bilion merangkumi penyewaan menara dan penyewaan serat, yang mana lebih daripada 60% akan memberi manfaat kepada kontraktor tempatan dalam tempoh 10 tahun akan datang.

Ericsson juga telah memberi komitmen untuk aktiviti penciptaan nilai di Malaysia, melalui pengembangan pengetahuan dan pemindahan teknologi.

Usaha ini dianggarkan bernilai 4 bilion ringgit sepanjang tempoh kontrak.

“Kelajuan penyambungan yang lebih cepat, latensi ultra rendah dan lebar jalur 5G yang lebih besar untuk jalur lebar mudah alih akan memberi kekuatan kepada Malaysia untuk menutup jurang digital dengan cepat,” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Ericsson, Borje Ekholm.

“Untuk tujuan ini, kami akan bekerjasama dengan Digital Nasional di Makmal Pengalaman dan Inovasi 5Gm” kata beliau.

Ericsson kini menggunakan 86 rangkaian 5G langsung dan telah terlibat di Malaysia sejak tahun 1965