“Menyesal tak ikut cakap mak, betullah wanita kena cari suami yang betul sayangkan kita”

Oleh WAN SITI AMINAH

Seorang wanita mula merasakan dirinya langsung tidak dihargai oleh suami yang disayanginya selepas hampir dua tahun melayari bahtera rumah tangga bersama.

Gigih berusaha mengambil hati dan memberi perhatian penuh kepada suami, wanita dikenali sebagai Wardah itu malah menerima layanan yang sangat dingin daripada lelaki berkenaan.

Hampir berputus asa menyelamatkan rumah tangganya, berikut perkongsian Wardah yang membuat perkongsian menerusi satu hantaran dimuat naik di sebuah forum di atas talian.

“Assalamualaikum, saya Wardah. Ini kali pertama nak meluah. Saya buntu, tertekan dan sunyi kerana tiada ahli keluarga di sisi. Mereka semua dekat luar negara. Hanya tinggal saya dan adik bongsu yang sedang belajar tahfiz di pondok. Saya berusia 25 tahun, masih mengikuti pengajian sarjana muda (degree) untuk tahun ketiga.

“Saya sebenarnya sudah berkahwin hampir dua tahun setengah. Tetapi maaflah jika tulisan ini agak kebudakan. Kawan semua kata saya ini manja, baik hati, suka tolong dan positif sentiasa. Tetapi semakin lama, saya rasa diri yang selama ini happy-go-lucky dan baik hati semakin hilang. Semakin rasa diri tak berguna.

“Tolong berikan kata semangat untuk saya. Perlukah saya meneruskan perkahwinan atau berpisah sahaja dengan suami? Kalau berpisah, malu juga sebab baru dua tahun setengah kami berkahwin. Jika bertahan pula, saya yang akan mental pula sebab sudah terlalu tertekan. Saya ini sensitif orangnya, namun penyayang.

Baca Artikel Penuh