Muncul semula selepas 12 tahun, misteri kehilangan Anita Sarawak akhirnya terjawab

Oleh KIM SYAZIE

Misteri kehilangan penyanyi lagenda Malaysia, Anita Sarawak dalam dunia hiburan tanah air akhirnya terjawab setelah wanita itu muncul kembali.

Sekian lama berdiam diri, Anita akhirnya terbuka hati untuk ‘muncul’ menghubungi rakan baiknya yang juga bekas wartawan hiburan, Shuib Taib.

Menjadi insan terpilih buat Anita Sarawak berkongsi cerita, bekas wartawan The New Straits Times (NST) itu menyifatkan kejadian tersebut sebagai rezeki.

Katanya, kemunculan tersebut telah menepis segala spekulasi serta khabar angin yang tersebar mengenai Anita dan suami, Mahathir Abdullah.

Penyanyi berusia 71 tahun itu juga sempat meluahkan kekecewaannya kepada Shuib ketika membaca gosip palsu yang tersebar luas di media sosial.

“Kak Nita terluka apabila timbul gosip perceraian, sakit, muflis dan banyak hutang. Paling menyedihkannya, berita beliau meninggal dunia.

“Beliau juga manusia biasa yang mempunyai hati dan perasaan. Sudah tentu hatinya terluka apabila timbul cerita rekaan yang ditokok-tambah.

“Kak Nita menyatakan apa yang terbuku di hati. Namun, biarlah ia menjadi rahsia kami,” kata Shuib memetik Berita Harian.

Menurut Shuib, pelantun lagu Akhirnya Kini Pasti itu turut mendedahkan punca dirinya merajuk dan memutuskan untuk bersara pada penghujung 2010.

Bertekad untuk memulakan kehidupan baru di Amerika Syarikat (AS), rupa-rupanya ada rahsia yang tersimpan di sebalik keputusan mengejutkan itu.

Namun, Shuib menghormati dan memegang erat perjanjiannya bersama Anita Sarawak untuk tidak mendedahkan rahsia peribadi tersebut.

“Usah persoalkan mengenai kejadian yang berlaku. Saya tidak akan buka mulut berkongsi, ia terlalu peribadi untuk didedahkan.” Ulasnya.

Jelas Shuib, Anita Sarawak kini lebih bahagia dengan kehidupannya sebagai suri rumah sepenuh masa meskipun hanya sempat menyanyi saat memandu kereta.

Turut meluangkan masa dengan berkebun, suami Anita pula kini bergiat aktif dalam bidang hartanah dan penghasilan filem pendek.

Artikel ini ditulis berdasarkan laporan Berita Harian yang disiarkan pada 2 Jun, 2022.

Baca juga: Anak tak songsang, ibu yakin mangsa dipaksa PU Azman