Perbicaraan Roger Ng di Amerika: Jelas penglibatan YB Pekan ‘too real’ bukan ‘fake news’

Oleh NASUHA RAHMAN

Apa yang jelas dan ketara dalam kes Roger Ng adalah berdasarkan keterangan saksi bintang pendakwa -Tim Leissner- penglibatan YB Pekan dan negara ini dalam kes 1MDB adalah “too real” dan bukannya “fake news”.

Jika anda membaca trankskrip perbicaraan dalam kes tersebut, hakikatnya bukan sekali nama YB Pekan dan penglibatan beliau disebut di dalam mahkamah di Amerika melalui keterangan bersumpah!

Ada yang mungkin bertanya boleh percaya ke keterangan Tim Leissner tu ?

Perbicaraan Roger Ng di Amerika: Jelas penglibatan YB Pekan 'too real' bukan 'fake news'
Tim Leissner dan Roger Ng

Mungkin kita perlu tanya jika Leissner langsung tak boleh dipercayai, pelik juga kan SPRM sanggup soal-siasat mantan CEO Astro hingga 8 jam dan dengar khabar akan dipanggil lagi.

Bukankah fakta mengenai pembelian pengsapuri di London berharga $USD 10 juta muncul dari keterangan Tim Leissner di mahkamah Amerika baru-baru ini? Buat apa siasat 8 jam jika keterangan dia x boleh dipakai ?

Apapun, bukan sahaja nama YB Pekan yang disebut, malahan penglibatan dua ( 2 ) orang setiausaha sulit YB Pekan iaitu Azlin Alias dan Amhari Efendi Nazaruddin pun ada disebut oleh Tim Leissner di mahkamah !

Yang saya ingat dalam pertuduhan JENAYAH yang melibatkan YB Pekan di negara ini ( kes SRC ) , nama Azlin Alias memang ada disebut dalam penghakiman di mahkamah tinggi dan mahkamah rayuan ! Yang Amhari tu maaf, saya tak berapa ingat.

Penglibatan kedua-dua setiausaha sulit YB Pekan itu, menurut keterangan Tim Leissner adalah berkaitan isu penerbitan bon ketiga untuk ” puaka” 1MDB.

Bon ketiga itu adalah bagi projek Catalyze yang bernilai $USD 3 juta ( = RM 12.6 bilion ).

Bagi penerbitan bon ketiga itu , ia memerlukan surat sokongan Kerajaan Malaysia ( masa itu gomen di bawah rejim Umno/BN dan YB Pekan sebagai PM ).

Ia agak berbeza dengan dua bon yang lain yang melibatkan Projek Magnolia dan Projek Maximus yang hanya perlukan jaminan IPIC.

Kata Tim Leissner, Projek Catalyze itu adalah bagi membiayai PRU 13 utk bagi ” sumbangan” kepada pengundi pada PRU itu. Menurut Leissner , itu yang Jho Low bagitahu kat dia.

Apa pun, bon yang ketiga bagi Projek Cataylze itu tidak dapat dijual selepas projek tersebut.

Berapa jumlah ” wang rasuah” yang perlu disogokkan ke atas Ng dan Leissner atas nama “imbuhan” dengan guna wang “puaka” 1MDB itu ?

Jawabnya, bagi penerbitan bon pertama di bawah Projek Magnolia , Ng dan Leissner masing-masing dapat $USD 17.5 juta ( RM 73.4juta ).Bayar pakai wang YB Pekan ke ?

Bagi terbitan bon kedua bagi Projek Maximus , Leissner bagitahu dia dan Ng juga ada terima imbuhan tapi dia tak bagi tahu jumlah yang mereka dapat . Cuma dia bagi tahu projek itu bernilai $USD 1.75 bilion ( RM 7.34 bilion.

Banyak lagi nama dan penglibatan YB Pekan yang disebut dalam keterangan Tim Leissner walaupun YB Pekan dalam ucapan di Parlimem seolah-olah nak tonjolkan kononnya duit Kerajaan wang kita semua ) kononya tidak terlibat.

Tak pe lah dia nak terus berada dalam sindrom penafian ( a denial sindrome ).

Can he deny his guilty conscience ? Can he lie to God ?

Media di negara ini terbitkan berita bahawa menurut Kementerian Kewangan setakat 31/12/2021 hutang ” puaka” 1MDB adalah sebanyak RM 38.81 bilion dan yang telah dibayar setakat ini adalah RM 13.3 bilion.

Wahai YB Pekan, tak rasa bersalah ke jika pun mungkin mu tu dah dicabut rasa malu !

Mu atau parti mu ke yang bayar semua hutang berbilion itu ?

Wahai TS Muhyiddin dan parti ehem yang dalam PN, anda semua tak rasa bersalah ke bentuk Gomen Tebuk Atap dengan sokongan YB Pekan dan parti dia ( Umno ) walaupun konon- konon macam marah sangat kat Umno dan YB Pekan di PRN Johor ?