Raya bukannya Isnin, bukti guna pemerhatian fizikal bukan pengiraan anak bulan Syawal

Oleh ARIF ATAN

Isu perbahasan penampakan anak bulan 1 Syawal setelah 29 atau 30 hari berpuasa adalah isu yang sentiasa berulang hampir setiap tahun dan raya tahun ini, ia berlaku lagi.

Berdasarkan pengiraan astronomi terkini, sememangnya anak bulan 1 Syawal semestinya kelihatan pada hari Isnin, 2 Mei 2022 pada waktu maghrib di ufuk barat.

Ini kerana, menurut pengiraan astronomi, anak bulan itu akan berada pada ketinggian 6 darjah pada pukul 7.27 malam di Semenanjung Malaysia.

Pada hari itu, matahari terbenam lebih awal dari bulan cukup lama membolehkan anak bulan berada cukup tinggi di atas ufuk.

Kedudukan anak bulan lebih tinggi dari 5 darjah semestinya membolehkan anak bulan itu kelihatan, kecualilah berlaku cuaca buruk atau pencemaran atmosfera sehingga menghalang penampakan anak bulan ketika itu.

Walaupun berdasarkan pengiraan astronomi ini memastikan penampakan anak bulan, Islam tetap mensyaratkan anak bulan ini semestinya dapat dilihat secara fizikal dengan bantuan peralatan optik seperti teleskop dan teodolit.

Inilah sebenarnya kehebatan dan keindahan ajaran Islam.

Metodologi saintifik adalah pengesahan pengiraan melalui pemerhatian fizikal sepertimana yang disyaratkan dalam Islam.

Metodologi saintifik ini dipraktikkan dalam semua bidang saintifik termasuk astronomi dan fizik nuklear dari evolusi makrobiologi sehinggalah fisiologi sel.

Dalam bidang fizik nuklear misalnya, pengiraan kewujudan partikel baru hanya boleh disahkan dengan pemerhatian fizikal kewujudan partikel berkenaan.

Sebab itulah konsortium negara-negara maju membangunkan pemecut partikel seperti Pusat Penyelidikan Nuklear Eropah (CERN) bagi membolehkan pemerhatian fizikal membuktikan kebenaran pengiraan atau simulasi.

Maka mana-mana saintis astronomi yang berpegang semata-mata kepada metodologi pengiraan tanpa pembuktian melalui pemerhatian fizikal adalah bertentangan dengan metodologi saintifik, yang mensyaratkan pengiraan atau mesti disempurnakan dengan pemerhatian fizikal. Inilah juga yang disyaratkan oleh Islam.

Oleh itu, kita sebagai orang Islam yang benar-benar memahami ajaran Islam mestilah menyerahkan keputusan penampakan anak bulan Syawal ini kepada pencerapan bukannya pengiraan anak bulan Syawal.

Dengan izin Allah, pencerapan itu akan membuktikan pengiraan tersebut.

Isu ini juga hendaklah ditangani secara positif. Sekurang-kurangnya kita dapat buktikan bahawa metodologi saintifik bukan sahaja tidak bertentangan dengan ajaran Islam, malah disyaratkan sepertimana pencerapan anak bulan Ramadan dan Syawal.

*NORUL RIDZUAN ZAKARIA ialah Koordinator Pusat Angkasa di Universiti Sultan Azlan Shah.

Baca Penetapan Hari Raya guna kaedah rukyah hisab tidak semestinya sama ikut taqwim

Baca 4 tabiat yang boleh rosakkan kereta, no 4 kegemaran rakyat Malaysia