Sewa kereta ambil keputusan STPM anak, petani ini sanggup pinjam RM120 dari jiran

Oleh KIM SYAZIE

Seorang bapa sanggup menyewa kereta demi menghantar anak untuk mengambil keputusan peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM).

Hal ini kerana, jarak rumah mereka di Kampung Sinansag, Kiulu, Tamparuli, Sabah, terletak agak jauh dengan lokasi penyerahan keputusan STPM.

Tiada pilihan lain, bapa yang bekerja sebagai petani itu terpaksa meminjam wang RM120 daripada jiran untuk membayar sewa kereta tersebut.

Pengorbanannya tidak sia-sia apabila nama anaknya muncul sebagai pelajar cemerlang dalam Majlis Pengumuman Keputusan Peperiksaan STPM.

Bapa yang bernama Jaliusih Madakol itu berkata, mereka sekeluarga bergerak dari kampung seawal jam 6 pagi untuk menghadiri majlis itu.

“Memandangkan kami tiada kenderaan sendiri, saya sanggup menyewa kenderaan untuk membawa kami tiga beranak ke majlis ini,” katanya memetik Sinar Harian.

Kesusahan hidup tidak menjadi penghalang, anaknya, Arnie Jaliusih berjaya memperoleh Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) sebanyak 4.00.

Mempunyai semangat yang kuat, Arnie juga terpaksa tinggal di asrama semenjak Tingkatan Satu kerana lokasi sekolah yang jauh dari rumah.

Berniat untuk menyambung pelajaran ke peringkat lebih tinggi, gadis yang berusia 20 tahun itu berhasrat untuk mengubah nasib keluarga.

“Ibu bapa saya hanya petani yang menanam sayuran dan padi bukit. Keputusan ini membolehkan saya menyambung belajar ke peringkat lebih tinggi.

“(Saya mahu) mengubah kehidupan keluarga pada masa hadapan,” kata pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tun Fuad Stephens Kiulu itu.

Arnie juga menerima satu sijil penghargaan di dalam majlis yang diadakan di Kolej Tingkatan Enam Kota Kinabalu itu.

Baca juga: Rosyam Nor cabar umat Islam, tawar hadiah RM110,000 untuk pertandingan azan