SURAT: Pemimpin Bersatu sibuk bergaduh daripada berkhidmat

Oleh BORHAN AHMAD

Ketika Parti Pribumi Bersatu Malaysia mula diumumkan, ramai pengundi, seperti saya berpendapat ia adalah alternatif yang lebih baik kepada Umno.

Apa yang negara perlukan ialah alternatif yang boleh dipercayai dan bebas rasuah yang boleh dipilih oleh pengundi.

Namun lama kelamaan parti (Bersatu) mula hilang tumpuan dan juga hilang kredibiliti dengan melahirkan pemimpin yang tidak berkaliber sedikit pun.

Sebagai contoh, kita mempunyai orang seperti menteri kereta terbang yang terkenal, kemudian menteri Foodpanda yang lebih berminat untuk melakukan penggambaran daripada berkhidmat kepada rakyat dan lebih-lebih lagi, potensi TPM kita yang pernah menjadi buah mulut orang ramai kerana eksploitasi seksualnya.

Sehingga kini, orang tertanya-tanya apa yang berlaku kepada hasil siasatan. Mungkin AG boleh menjelaskan perkara ini.

Para menteri ini mendapat reputasi bukan untuk perkara baik yang mereka lakukan, tetapi untuk semua perkara yang tidak masuk akal yang mereka mula popular.

Sekarang pun, dari sudut pengundi, nampaknya Bersatu masih jauh dari mencapai keutamaannya.

Pemimpinnya sentiasa mengeluarkan kenyataan bercanggah malah tidak dapat mengatur mekanisme dalamannya.

Mereka seolah-olah mengejar perkara-perkara yang tidak relevan dan bukannya menumpukan kepada isu-isu yang melibatkan pengundi.

Tidak hairanlah ramai pemimpin dan ahli parti memilih untuk meninggalkan parti berbanding mereka yang menyertainya.

Dengan begitu banyak parti baharu dalam lipatan, yang terbaru ialah Parti Bangsa Malaysia, ramai yang meragui Bersatu akan mampu memberi sebarang cabaran sama sekali, menjelang pilihan raya umum akan datang.

Bersatu nampaknya tidak lebih daripada serpihan blok lama dan tidak menawarkan apa-apa yang baru kepada pengundi, daripada sekumpulan ahli politik yang bertelagah tanpa hala tuju.

Jika parti-parti politik baharu seperti Muda dan PBM boleh menawarkan pengundi untuk menetapkan semula politik yang sebenar, maka tidak ada sebab mengapa mereka tidak boleh muncul sebagai pemenang dalam pilihan raya akan datang.

Zubaidah Mohd Harun
Taman Seri Sentosa
Jalan Kelang Lama