“Aik persediaan cuma 5 bulan je ke?”, netizen kecam Pas lepas persoal Hannah Yeoh prestasi atlet Sukan SEA

Oleh KIM SYAZIE

Laman Twitter Pesuruhjaya Pas Perak, Razman Zakaria dihujani kritikan netizen selepas beliau memuat naik ciapan berkenaan pencapaian kontinjen Malaysia yang agak corot dalam sejarah Sukan SEA.

Kontinjen Malaysia gagal mencapai sasaran 40 pingat emas yang ditetapkan dengan cuma membawa pulang 34 pingat emas, 45 perak dan 97 gangsa pada edisi 2023 di Kemboja.

Razman menerusi ciapannya, menyebut nama Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh serta timbalannya, Adam Adli untuk menjelaskan apa yang sedang terjadi.

“YB Menteri Sukan Hannah Yeoh dan YB Timb. Menteri Adam Adli, boleh tolong respon sikit, kenapa jadi begini?,” soalnya.

Susulan itu, rata-rata pengguna media sosial menghujani ruangan komen pemimpin Pas itu dengan soalan sinis, bertanya adakah beliau fikir persediaan ke acara Sukan Sea itu cuma 5 bulan sahaja?

Ini kerana Hannah dan Adam hanya dilantik mengetuai kementerian itu pada Disember 2022. Justeru soalan itu agak rasional, kerana tidak mungkin para atlet melakukan persediaan hanya dalam tempoh lima bulan. Ia wajar bermula lebih awal lagi ketika Perikatan Nasional menguasai Putrajaya.

“Baru tahu persiapan Sukan Sea ni bermula selepas YB hannah dan YB Adam jadi Menteri dan Timbalan Menteri. Apa agaknya menteri dan timbalan menteri kerajaan sebelum ini buat ya?,” soal pengguna Twitter @_EhEzal.

Mereka juga berkongsi semula keputusan Sukan Malaysia (SUKMA) 2022 yang menyaksikan prestasi Kedah dan Kelantan tidak memuaskan apabila jatuh di kedudukan paling bawah iaitu di tempat ke 12 dan ke 14.

“Masa sukan SUKMA, Kedah, Kelantan gagal capai target pingat tapi kenapa tak nak minta Exco negeri letak jawatan,” kata @zass_hot.

“Persediaan untuk sukan begini adalah perancangan jangka panjang bukan dalam tempoh 6 bulan nak salahkan menteri. Soalan bodoh dari YB tak perlu sebarang respon,” komen pula @DrRamliZainal.

Selain itu ada yang menyebut nama bekas menteri sukan, Datuk Faizal Azumu yang mengetuai kementerian itu sejak 2021.

“Sukan Sea 2023 bermula 5 Mei hingga 17 Mei 2023. Sepanjang tempoh itu, 34 pingat emas atlet Malaysia perolehi. Tiada 1 hantaran tahniah pon dari YB. Mereka beroleh kejayaan, mereka menang. Raikanlah mereka. Mengapa hanya nampak yang gagal dan terburuk,” ulas pula yang lain.

Baca juga: Ulat tiket pelampau, jual tiket konsert Coldplay berharga RM1,288 dengan harga lebih RM43,000