Apakah menteri boleh ziarahi kubur?

Oleh BORHAN AHMAD

Selepas kantul melangar SOP dengan makan di kedai beramai-ramai, sekali lagi Menteri Wilayah Persekutuan Tan Sri Annuar Musa dipercayai melanggar SOP yang dibuat oleh kerajaan apabila beliau memuat naik menziarahi kubur ibu dan ayahnya.

Ini kerana sebelum ini, seorang lelaki telah didenda RM2,000 kerana menziarahi kubur ketika Aidil Adha.

Namun selepas beberapa hari berlalu, sehingga kini belum ada laporan tentang Annuar samada sudah diambil sebarang tindakan kerana kes makan beramai-ramai di kedai makan atau menziarahi kubur.

Inilah yang dibangkitkan oleh para netizen dalam posting mereka di media sosial.

Ammar Ghadafi menulis, “Boleh pula Menteri ni ziarah kubur??Haritu rakyat marhaen ziarah kubur kena denda Rm2k…takpelah maybe pak menteri banyak duit boleh bayar denda kot…hu hu”

Hamdan Taha pula menulis, “Menteri ni kira bagus orangnya dia melawat kubur dan di ambil gambar letak pulak dalam FB….walaupun sop melawat kubur ini dah tak ada barangkali dan bukan satu kesalahan kerana sebelum ini ada rakyat yang di denda kerana ziarah perkuburan….

“Tatapi secara peribadi dia ni menteri tokoh hebat pulak tu…ada lah lebih baik tak payah lah dimasukkan semua benda dalam FB yang boleh mengundang kemarahan dan provokasi yang tak baik buat dia….

“Nak doa ni buat senyap senyap sudah lah…pergi kubur tunjuk satu dunia…berhibur tak pula tunjuk satu dunia…buat senyap-senyap….contoh bukan dia ni tapi adam.”

Sebelum ini, polis telah menyerahkan kertas siasatan mereka kepada Jabatan Peguam Negara samada Annuar perlu dikenakan tindakan atau tidak. Namun sehingga kini belum ada laporan ada sebarang tindakan telah diambil terhadap beliau.

21 Julai lalu, di Jempol, Negeri Sembilan, seorang lelaki di kompaun RM2,000 selepas didapati melanggar prosedur operasi standard (SOP) dengan melakukan ziarah kubur sempena Aidiladha.

Ketua Polis Daerah Jempol, Superintendan Hoo Chang Hook, berkata lelaki berusia 21 tahun itu ditahan oleh pasukan khas pematuhan SOP fasa satu perintah kawalan dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN) jam 11.40 pagi di Tanah Perkuburan Islam Felda Palong 12 dan 13 di sini.