Bahang melampau hingga terpaksa guna ‘aircond’ setiap hari, TNB kongsi tips guna elektrik berhemah

Oleh KIM SYAZIE

Berikutan cuaca panas dan bahang yang berterusan lebih dua minggu, rata-rata pengguna mengambil jalan untuk menggunakan penghawa dingin untuk mengurangkan haba di dalam rumah.

Bil elektrik juga dijangka naik mendadak berikutan penggunaan alat pendingin hawa yang kerap sepanjang musim cuaca panas

Atas sebab itu, Tenaga Nasional Berhad (TNB) tampil berkongsi beberapa tips kepada pengguna mengenai penggunaan elektrik secara berhemah sepanjang tempoh pe­ningkatan titis panas dan jerebu berikutan cuaca kering ketika ini.

TNB melalui kenyataan memaklumkan, antara langkah penjimatan yang boleh diambil oleh pengguna adalah menimumkan penggunaan elektrik di ruang tamu, luar rumah, bilik tidur, dapur dan bilik mandi.

“Antara amalan penjimatan elektrik yang mudah dilakukan di ruang tamu dan luar rumah adalah mematikan penyaman udara, kipas serta lampu di dalam bilik yang kosong. Selain itu, mematikan suis peralatan elektrik seperti komputer selepas selesai menggunakannya.

“Di bilik tidur, hidupkan kipas bagi membantu pengedaran udara di dalam bilik pada waktu malam dan tetapkan masa untuk pendingin hawa dimatikan bagi menjimatkan penggunaan elektrik selain kerap diselenggara.

“Di bahagian dapur, elakkan meletak petis sejuk di tempat yang panas seperti tempat terdedah kepada pancaran terus cahaya matahari atau berhampiran dengan dapur memasak dan susunkan barang-barang di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya dua pertiga kapasiti ruangan ia untuk membiarkan pengudaraan udara sejuk.

“Elakkan juga suis alat pemanas air di dalam bilik mandi terbuka tanpa digunakan. Selain itu, mandi air sejuk tanpa menggunakan pemanas air bagi membantu badan terasa lebih segar,” katanya.

Saranan TNB tersebut merujuk kepada Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) yang mengeluarkan amaran cuaca panas tahap satu (berjaga-jaga) di beberapa kawasan dengan cuaca berkenaan boleh mencecah di antara 35 hingga 37 darjah Celsius.

Tambahnya, pengguna digalakkan untuk memanfaatkan perkhidmatan meter pintar sekiranya sudah siap dipasang atau melalui portal dan aplikasi myTNB bagi memantau penggunaan elektrik secara langsung.

“Layari www.mytnb.com.my/energy-efficiency/home-energy-savings-tips/tips-tricks untuk mengetahui maklumat lanjut mengenai langkah penjimatan elektrik dengan bijak,” katanya.

Baca juga: Mahkamah tolak rayuan Dusuki, diperintah bayar RM7,000 kepada Mujahid