Benarkan ePemula digunakan atas talian, banyak keperluan pelajar boleh dibeli

Oleh NASUHA RAHMAN

Benarkan ePemula digunakan atas talian, banyak keperluan pelajar boleh dibeli. Kerajaan Persekutuan mesti mengurangkan halangan dan membenarkan bantuan tunai ePemula yang diberikan kepada palajar digunakan untuk pembelian dan transaksi dalam talian.

Ketua Kebangsaan DAPSY Dr Dr Kelvin Yii berkata, banyak barangan termasuk buku dan keperluan pelajar boleh dibeli secara dalam talian selain untuk memenuhi keperluan pelajar di kawasan di mana kedai fizikal mungkin tidak mempunyai pilihan pembayaran e-dompet termasuk kawasan luar bandar.

“Kerajaan mesti membuka lebih banyak ruang kepada pelajar untuk membelanjakan wang ini dan membantu mereka dengan perbelanjaan mereka termasuk memudahkan pelajar yang tinggal dan belajar di kawasan yang jarang menerima pembayaran e-dompet kedai,” kata beliau.

Pendaftaran untuk ePemula dibuka hari ini untuk pelajar sepenuh masa institusi pengajian tinggi tempatan, berumur antara 18 dan 20 tahun.

Benarkan ePemula digunakan atas talian, banyak keperluan pelajar boleh dibeli
ePemula yang dikreditkan ke ShopeePay tidak boleh membeli atas talian

Kerajaan telah memperuntukkan kira-kira RM 300 juta untuk program itu yang dijangka menampung kira-kira dua juta rakyat Malaysia yang layak.

Walau bagaimanapun, pelancaran tunai ePemula RM 150 seorang yang pertama kali diumumkan oleh kerajaan untuk membantu meringankan beberapa beban ekonomi belia, dan penerima pelajar mempunyai beberapa had dari segi di mana mereka boleh menggunakannya, iaitu hanya di kedai fizikal, dengan mengimbas kod QR peniaga di kaunter kedai.

Ahli Parlimen Bandar Kuching juga berkata, kerajaan juga mesti mengikuti perubahan zaman dan juga saluran perbelanjaan dan platform yang semakin digemari oleh golongan muda walaupun ketika membeli sesuatu yang diperlukan untuk kehidupan seharian mereka.

“Sebenarnya semua isu ini boleh dielakkan sekiranya kerajaan lebih proaktif dan lebih terancang dan menyampaikan keseluruhan inisiatif itu sendiri malah membantu memudahkan kedai fizikal terutamanya di kawasan luar bandar, separa luar bandar untuk menerima pakai dan menerima pembayaran tanpa tunai sebelum inisiatif tersebut dilaksanakan sepenuhnya.

“Mereka boleh membantu menubuhkan dan memberi insentif kepada mereka untuk menyesuaikan diri supaya boleh memanfaatkan hasil tambahan yang telah disediakan oleh kerajaan melalui inisiatif ini.

“Ini memberi gambaran bahawa inisiatif itu tidak difikirkan dengan baik seperti yang dilancarkan secara separuh hati.

“Sebab itu pertama sekali saya menggesa kerajaan untuk membuka dan membenarkan pemberian wang tunai ePemula ini digunakan untuk transaksi dalam talian,” ujarnya lagi.

Justeru beliau menggesa kerajaan turun padang untuk membantu memudahkan dan menyediakan sokongan untuk lebih banyak perniagaan tempatan untuk menerima pakai dan beralih kepada lebih banyak e-pembayaran tanpa tunai untuk mendapat manfaat daripada inisiatif ini.

Baca juga: Pelajar bengang duit ePemula RM150 di ShopeePay jadi ‘hiasan’ tak boleh beli ‘online’