Berhenti menipu, kerajaan tidak pernah berbelanja RM530 bilion

Oleh BORHAN AHMAD

Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul diingatkan untuk berhenti menipu apabila mengatakan kerajaan telah berbelanja sebanyak RM530 bilion untuk rakyat, sedangkan hakikatnya RM300 bilion adalah duit rakyat sendiri.

Ahli Jawatankuasa AMANAH Nasional, Faiz Fadzil berkata, laporan kementerian kewangan yang mendakwa bahawa pakej rangsangan Malaysia adalah setanding negara-negara maju, sama sekali tidak berasas.

Beliau menegaskan, walaupun kerajaan menyatakan nilai pakej rangsangan ekonomi setakat ini adalah RM530 bilion, hakikatnya hanya RM83 bilion ataupun kurang daripada 6 peratus nilai keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia.

“Lebih menyedihkan, hampir 57 peratus daripada nilai pakej RM530 bilion, iaitu RM300 bilion, sebenarnya dibayar oleh rakyat sendiri dan bukannya kerajaan.

“Langsung tidak masuk akal untuk kerajaan secara senyap memaksa rakyat menggunakan duit mereka sendiri untuk menolong diri sendiri tatkala krisis ekonomi melanda.

“Moratorium pinjaman tidak membantu kerana peminjam terpaksa membayar faedah dalam tempoh moratorium. Tidak seperti kerajaan Hungary, bukan sahaja moratorium berlangsung secara berterusan dari Mac 2020 sehingga Ogos 2021, faedah juga digantung dalam tempoh ini.

“Apa yang ada di Malaysia tidak lebih daripada moratorium ‘banker jaga banker’,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Faiz berkata, jumlah bantuan kerajaan hanya enam peratus dari KDNK dan lebih rendah dari negara-negara maju lain, seperti USA (26.3 peratus), Singapura (20 peratus), New Zealand (19.3 peratus), Australia (19.1 peratus) dan UK (17.8 peratus).

Bahkan katanya, dakwaan suntikan 20 peratus nilai KDNK Malaysia adalah meleset sama sekali.

Pada masa sama, Faiz turut memperincikan tentang RM300 bilion yang merupakan wang rakyat hasil dari moratorium dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

“RM210 bilion merupakan sumber moratorium, manakala RM90 bilion datang daripada sumber KWSP termasuk pengeluaran Akaun 1 dan 2. Tetapi ini tidak termasuk RM58 bilion nilai i-Sinar yang telah diumumkan,” ulasnya.

Bagi KWSP, perincian adalah seperti berikut:

  • Pengeluaran i-Citra: RM30 bilion
  • Pengeluaran i-Lestari: RM40 bilion
  • Potongan caruman KWSP (pakej PRIHATIN): RM10 bilion
  • Program Khidmat Rundingan Majikan: RM10 bilion

Bagi moratorium pula, perinciriannya seperti berikut:-

  • Moratorium penuh pertama: RM100 bilion
  • Moratorium penuh kedua: RM80 bilion
  • Moratorium bersasar: RM30 bilion

Justeru, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Permatang Pasir itu berkata, kerajaan tidak wajar memasukkan anggaran jumlah pengeluaran KWSP dan nilai moratorium sebagai nilai pakej rangsangan ekonomi.

Nilai pakej itu katanya, lebih rendah daripada apa yang diumumkan kerana bukan semua rakyat mengeluarkan wang KWSP.

“Ini juga akan menyebabkan amaun yang disuntik ke dalam ekonomi lebih rendah daripada yang sepatutnya. Akibatnya, strategi pemulihan ekonomi akan kurang berkesan dan rakyat akan terus merana,” katanya lagi.