“Pi meniaga dululah baru tahu untung ke rugi jadi peniaga!…”

Oleh KIM SYAZIE

Cubalah buka gerai dan berniaga jika anggap penjual makanan mengambil untung terlalu besar. Itu antara nasihat peniaga makanan yang menyedarkan tentang realiti kos bahan mentah dan barangan.

Reaksi peniaga ituhadir susulan perkongsian satu artikel yang mendakwa peniaga mampu memperoleh RM150 sehari jika menjual ayam goreng berempah.

Tulisan yang dikredit atas nama Dr Khairul Faizie itu antara lain mencadangkan seekor ayam mentah dipotong 14 bahagian.

“Katakanlah harga ayam naik sekalipun, kos beli seekor ayam letaklah RM20. Potong 14. Jual seketul RM4.50. Dapat kasar RM63, untuk seekor ayam.

“Tolak: Modal ayam seekor RM20. Modal minyak masak, rempah, dan lain-lain RM10 untuk setiap seekor ayam. Jumlah RM30.

“Jadi, untung bersih jual ayam goreng berempah: RM63 – RM30 = RM33 seekor. Tolaklah lagi RM3 untuk kos kos lain.

“Jadi, untuk setiap seekor ayam yang dijual sebagai ayam goreng berempah, dapat untung bersih RM30. Tiada kos sewa kedai, air, elektrik yang tinggi sebab bukak gerai tepi jalan.

“Kalau sehari berniaga bermula jam 11.30 pagi hingga 2 petang, dapat jual lima ekor ayam, maka untung ayam goreng berempah = RM150 sehari,” jelasnya

Walau bagaimanapun rata-rata komentar terutama daripada golongan peniaga makanan menyatakan bukan semudah itu keuntungan diperoleh.

Peniaga nasi ayam dengan nama di Facebook, Masel Biscuitteacher memberitahu seekor ayam seberat kira-kira 2 kg paling banyak pun boleh potong lapan.

“Kecil sangat (potong) pun tak sampai hati. Jual satu set nasi ayam RM6.50. Cubalah kira jual untung rugi,” sindirnya.

Sementara itu, Izzy Claire menegaskan terlalu kecil saiznya jika ayam dipotong 14 bahagian serta menganggap orang yang tidak pernah berniaga, memang mudah ‘bersembang’.

“Dengan harga barang sekarang, untung hanya 30 peratus. Itu pun kadang susah nak dapat sebab majoriti penduduk B40 dan M40. Cubalah niaga dulu, baru anda akan tahu sendiri,” cabarnya.

Keuntungan menjual ayam goreng berempah seperti dalam kiraan itu juga tidaklah sebesar yang dijangka memandangkan perlu mengambil kira kos pembungkus makanan.

“Minyak, rempah dan bawang dikira RM10 saja? Minyak goreng kalau pakai dua pek dah berapa?

“Bawang lagi, halia lagi, serai segala lagi. Tak masuk pembungkus makanan dengan plastik yang naik juga harganya tak pernah nak menurun.

“Tak masuk lagi gas. Apalah kira macam tu? Pi meniaga dululah,” tempelak Siti Nabillah.

Baca juga: Jualan tiket balik Kelantan belum dibuka, pengusaha bas nafi dakwaan Ahli Parlimen PAS