Dari kolam lepas ke parit terus ke pantai – Mudahnya hidup penternak babi di Tanjung Sepat!

Oleh ARIF ATAN

Kumbahan najis ternakan babi di Tanjung Sepat disalirkan dari kolam lepas ke perparitan di luar premis dan akhirnya ke perairan pantai.

Kaedah penternakan babi secara konvensional iaitu bukan secara kandang tertutup dikesan menyebabkan masalah pencemaran sumber air di daerah Kuala Langat di Selangor.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan dan Alam Sekitar, Hee Loy Sian, berkata, pengurusan kumbahan najis ternakan hanya melalui pengumpulan di kolam-kolam takungan di dalam premis ternakan sebelum efluen itu akhirnya ke perairan pantai.

Beliau hari ini mengadakan lawatan bersepadu ke atas beberapa premis ladang ternakan babi di Tanjung Sepat bersama agensi berkaitan.

Antaranya Lembaga Urus Air Selangor (LUAS), Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV), Jabatan Alam Sekitar Negeri Selangor (JAS), Pejabat Daerah dan Tanah Kuala Langat (PDTKL) dan Majlis Perbandaran Kuala Langat (MPKL).

Hee Loy Sian (berpelitup muka) ketika meninjau premis ladang ternakan babi di Tanjung Sepat bersama agensi berkaitan hari ini.

Susulan itu katanya, beberapa tindakan dan usaha lanjut akan dilakukan segera antara JPV akan mengarahkan semua pengusaha terbabit melaksanakan kerja-kerja pembersihan dan penyelenggaraan ke atas ladang ternakan dan sistem kumbahan dengan segera.

Baca Artikel Penuh