Dituduh mencuri, 585 Peserta Kesedar lantik peguam mempertahankan hak mereka

Oleh NASUHA RAHMAN

Dituduh mencuri, 585 Peserta Kesedar lantik peguam mempertahankan hak mereka yang dinafikan Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar).

585 peserta Projek Agropolitan Kelantan Selatan di Taman Agropolitan Rantau Manis bertindak melantik peguam Hisham Fauzi dari dari Hisham Fauzi & Associates, Kota Bharu bagi mempertahankan hak mereka.

Peserta ini tekad membawa Kesedar ke Mahkamah demi mempertahankan hak mereka atas lot yang telah diusahakan dari awal hinggalah mengeluarkan hasil.

Keduanya peserta ini juga akan mempertahankan diri mereka di Mahkamah kerana Kesedar telah membuat laporan polis menuduh mereka mencuri hasil sawit dari lot berkenaan.

Dituduh mencuri, 585 Peserta Kesedar lantik peguam mempertahankan hak mereka
585 Peserta Kesedar tekad mahu mengheret Kesedar ke mahkamah demi hak mereka yang dinafikan

“Bagaimana kami boleh dituduh mencuri sedangkan lot berkenaan adalah hak kami dari awal lagi?” soal wakil peserta terbabit.

Projek Agropolitan Kelantan Selatan menelan belanja RM240 juta dilaksanakan bermula tahun 2009 bermatlamat mencipta peluang pekerjaan kepada rakyat miskin tegar sekali gus meningkatkan pendapatan isi rumah mereka.

Dalam tempoh 12 tahun, projek itu telah memberi manfaat kepada hampir 600 keluarga meningkatkan taraf hidup masing-masing apabila diberikan kediaman serta jaminan pekerjaan di ladang kelapa sawit.

Sehubungan itu, para perserta sedang berusaha untuk mendapatkan komen dari Pengerusi Kesedar, Ustaz Nik Abduh Nik Abdul Aziz yang juga merupakan Ahli Parlimen Pas bagi Kawasan Bachok.

585 peserta ini telah hilang pekerjaan apabila projek tersebut diambil alih oleh Kesedar.

Projek berkenaan yang pada asalnya dikendalikan Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC) dengan kerjasama Kesedar, namun selepas kerjasama tamat, ECERDC telah menyerahkan projek itu sepenuhnya kepada Kesedar berkuat kuasa 1 Januari lalu.

Perserta ini merupakan rakyat termiskin yang dipilih bagi menyertai program berkenaan sebagai salah satu ikhtiar basmi kemiskinan sebelum ini.

Mereka diberikan lot tanah untuk diusahakan dengan sawit dan sebuah rumah E-Kasih apabila menyertai projek berkenaan.

Walau bagaimanapun penyelesaian yang diputuskan pihak Kesedar dan ECERDC tanpa berbincang lanjut dengan peserta projek itu membuatkan mereka kehilangan punca rezeki.

Segala perjanjian antara peserta dengan ECERDC sebelum ini terbatal dan para peserta yang sebelum ini mencari rezeki bergantung kepada hasil kelapa sawit idak lagi dibenarkan masuk ke lot sawit masing-masing.

Malah pihak Kesedar telah membuat laporan polis ke atas peserta kerana enggan akur menyerahkan tanah lot mereka kepada Kesedar dan masih mengerjakannya.

Difahamkan beberapa peserta telahpun dipanggil oleh pihak polis berkaitan laporan oleh Kesedar berkenaan.

“Sebagai ganti, satu surat penyerahan pemilikan kediaman diedarkan kepada peserta program untuk ditandatangani yang mana kami tidak setujui.

“Mengikut kandungan surat, peserta yang bersetuju menandatanganinya akan diberikan surat pemilikan rumah E-Kasih yang sudah kami duduki sekarang serta menerima gratuiti penyertaan RM700 sebulan hanya untuk tempoh setahun bermula Januari 2022.

“Ketika ini peserta yang enggan menandatangani surat itu telah hilang punca pendapatan.

“Sebelum ini purata pendapatan bulanan kami bekerja di ladang adalah sebanyak RM1,500 sebulan. Kehidupan kami kini semakin tertekan apabila terpaksa bergolok-gadai barang kemas dan menjual barangan berharga bagi meneruskan kelangsungan hidup,” kata wakil berkenaan.

Baca juga: https://malaysiadateline.com/paracetamol-bukan-sahaja-legakan-sakit-kepala-tapi-boleh-suburkan-pokok-diserang-serangga/