Enam pengajaran daripada trend lonjakan kes baharu Covid-19 di Israel

Oleh ARIF ATAN

Sebahagian besar daripada 9.2 juta rakyat Israel sudah menerima dua dos vaksin Covid-19, keluaran Pfizer-BioNTech.

Walau bagaimanapun, Israel pada masa ini mencatat kadar jangkitan harian tertinggi di dunia. Hampir satu daripada setiap 150 orang di Israel hari ini menghidap Covid-19.

Apa yang berlaku, dan apa yang dapat dipelajari mengenai kesan vaksin di negara yang kadar vaksinasinya sangat tinggi?

Portal Goats and Soda menyenaraikan enam iktibar yang dapat dipelajari daripada isu jangkitan dan vaksinasi di Israel:

1. Penurunan keberkesanan vaksin dari masa ke masa

Israel telah memberi vaksinasi sepenuhnya kepada lebih dari separuh penduduknya pada 25 Mac lalu. Jangkitan baharu Covid-19 semakin berkurang. Tempat dibuka kembali dan Perdana Menteri menyuruh rakyat Israel keluar dan bersenang-senang. Menjelang bulan Jun, semua sekatan dihapuskan.

Namun, Israel membayar harga untuk tindakan itu. Pegawai kesihatan, dan kemudian pihak Pfizer-BioNTrch mendedahkan data mereka menunjukkan penurunan perlindungan vaksin sekitar enam bulan setelah menerima suntikan kedua.

2. Varian Delta menerobos perlindungan vaksin

Perlindungan pengurangan vaksin muncul pada masa yang sama seiring peningkatan varian Delta yang menjadi dominan di Israel.

Varian Delta menyumbang hampir semua jangkitan di Israel pada masa ini.

“Paling berpengaruh adalah begitu banyak orang yang pergi ke luar negara pada musim panas – percutian – dan membawa varian Delta dengan sangat cepat ke Israel,” kata bekas pengarah kesihatan awam di Kementerian Kesihatan Israel, Siegal Sadetzki.

3. Sekiranya anda dijangkiti, vaksinasi akan membantu

Berita baiknya adalah bahawa di antara jangkitan serius Israel pada hari Khamis minggu ini, menurut data Kementerian Kesihatan, kadar kes serius di kalangan orang yang tidak divaksinasi berusia lebih dari 60 tahun (178.7 per 100,000) adalah sembilan kali lebih tinggi daripada kadar di kalangan orang yang diberi vaksin sepenuhnya kategori umur yang sama.

Kadar kes serius di kalangan orang yang tidak divaksinasi di kalangan bawah 60 tahun (3.2 per 100,000) adalah sedikit lebih tinggi daripada dua kali ganda di antara orang yang diberi vaksin dalam kumpulan umur tersebut.

Berita buruk, kata doktor, adalah bahawa separuh daripada pesakit Israel yang parah dan kini dirawat di hospital telah diberi vaksin sepenuhnya sekurang-kurangnya lima bulan yang lalu.

Sebilangan besar mereka berumur lebih dari 60 tahun dan mempunyai komorbiditi. Pesakit yang sakit serius yang tidak mendapat vaksin kebanyakannya adalah orang muda dan sihat yang keadaannya merosot dengan cepat.

Purata jumlah jangkitan harian Israel hampir dua kali ganda dalam dua minggu terakhir dan meningkat kira-kira 10 kali ganda sejak pertengahan Julai, menghampiri jumlahnya semasa puncak Israel pada musim sejuk.

Kematian meningkat daripada lima pada Jun menjadi sekurang-kurangnya 248 setakat bulan ini. Pegawai kesihatan mengatakan bahawa pada masa ini 600 pesakit sakit parah dirawat di hospital, dan mereka memberi amaran bahawa mereka tidak dapat menangani lebih dari 1,000 jangkitan serius pada masa yang sama.

4. Kadar vaksinasi Israel yang tinggi tidak cukup tinggi

Negara ini melampaui semua negara lain dengan vaksin, dan 78 peratus rakyat Israel yang layak berusia lebih dari 12 tahun diberi vaksin.

Tetapi Israel mempunyai populasi muda, dengan banyak di bawah usia yang memenuhi syarat untuk vaksinasi, dan kira-kira 1.1 juta penduduk Israel yang layak, sebahagian besarnya berusia antara 12 dan 20 tahun, telah menolak untuk mengambil satu dos vaksin.

Itu bermakna hanya 58 peratus daripada jumlah penduduk Israel yang diberi vaksin sepenuhnya. Pakar mengatakan bahawa jumlah itu tidak cukup tinggi.

Individu yang tidak divaksin membantu mendorong penyebaran virus dengan cepat sementara negara tetap terbuka untuk perniagaan dalam beberapa bulan terakhir dengan beberapa kawalan ketat.

5. Vaksinasi adalah kunci, tetapi tidak mencukupi

Israel berusaha untuk melambatkan gelombang tanpa menggunakan kunci baharu, yang menurut Perdana Menteri Naftali Bennett akan menjejaskan ekonomi dan “menghancurkan masa depan negara.”

Israel mengadakan perjumpaan, menambah kakitangan hospital dan memohon agar individu yang tidak divaksin mendapat imunisasi.

Kadar vaksinasi jauh lebih rendah di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza yang dijajah Israel. Hanya sekitar lapan peratus rakyat Palestin yang diberi vaksin sepenuhnya.

Warga Palestin berhati-hati terhadap jenama vaksin tertentu dalam jumlah yang mencukupi, seperti AstraZeneca, sementara vaksin Pfizer-BioNTech kekurangan bekalan untuk rakyat Palestin.

Namun, penduduk Palestin bukanlah punca penularan Covid-19 di Israel. Hanya penduduk Palestin yang diberi vaksin yang diberi izin untuk memasuki kawasan penempatan Israel.

Mengenai kadar vaksinasi yang rendah di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza, “kita tidak kekurangan vaksin. Ini adalah keraguan,” kata wakil Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang bekerja di wilayah Palestin, Randa Abu Rabe.

6. Suntikan penggalak menawarkan lebih banyak perlindungan – jika anda adalah antara yang bertuah di dunia yang mendapatkannya.

Israel muncul antara yang pertama memberi suntikan ‘penggalak’ di dunia, apabila menawarkan dos ketiga vaksin Covid-19 daripada syarikat gergasi farmasi Pfizer,

Penyelidikan awal di Israel menunjukkan suntikan penggalak meningkatkan perlindungan terhadap koronavirus secara signifikan seminggu setelah seseorang menerima dos ketiga.

Suntikan penggalak

Perkhidmatan Penjagaan Kesihatan HMO Maccabi Kebangsaan Israel, yang melakukan kajian awal terhadap 149,144 penduduk Israel yang menerima tiga suntikan Pfizer, mengatakan bagi penduduk Israel yang berusia di atas 60 tahun, suntikan penggalak Pfizer mengurangkan kemungkinan jangkitan sebanyak 86 peratus dan mengurangkan kemungkinan jangkitan teruk sebanyak 92 peratus.

Data awal mencerminkan kajian oleh pembuat vaksin Pfizer dan Moderna dan memberikan gambaran mengenai kesan suntikan penggalak.

Setelah meninjau data mengenai penularan jangkitan Covid-19 di Israel, Amerika Syarikat (AS) mengumumkan kempen penggalakan bermula pada akhir September untuk sesiapa sahaja lapan bulan selepas suntikan kedua mereka.

UK telah menjanjikan penggalak segera, dan Turki menawarkan suntikan Pfizer kepada mereka yang diimunisasi dengan vaksin Sinovac untuk membantu warga negara yang merancang perjalanan, kerana beberapa negara tidak menerima vaksin China.

“Dos tiga kali ganda adalah penyelesaian untuk mengekang wabak jangkitan sekarang,” kata Anat Ekka Zohar dari Maccabi dalam satu kenyataan.

Mengapa pandemik boleh menjadi lebih buruk?

“Israel sangat menghormati WHO tetapi bertindak mengikut pertimbangan tempatan dan kepentingan warga Israel. Kami banyak membantu dunia,” kata seorang pegawai kesihatan Israel kepada NPR.

Pakar memberi amaran jika negara tidak memvaksinasi populasi mereka, lebih banyak varian akan berkembang, bahkan mengancam negara yang divaksinasi.

Lebih sejuta penduduk Israel telah menerima suntikan penggalak Pfizer dalam beberapa minggu terakhir. Israel adalah negara pertama yang memberikan dos ketiga Pfizer secara besar-besaran.

“Mereka membuat ujian terhadap kami,” kata Etti Ben Yaakov, duduk di bilik vaksinasi bersama kakaknya ketika dia mendapat suntikan penggalak.

Dia meramalkan koronavirus, seperti selesema, akan menyebabkan suntikan setiap tahun. “Kita harus hidup dengan korona,” katanya.

Ido Hadari, dari HMO Maccabi, yang memimpin kajian penggalakan awal, mempersoalkan apakah suntikan biasa akan menjadi kebiasaan.

“Saya tidak tahu ada penyakit di mana kita diberi vaksin setiap enam bulan, dan sejujurnya, saya tidak menyangka orang awam akan mendapat vaksin setiap enam bulan,” kata Hadari.

Tambahnya lagi, “Tetapi anda tidak dapat meramalkan apa-apa dengan penyakit ini.” – NPR