ePemula GrabPay menyusahkan pelajar, mungkin bantuan yang diberikan membazir begitu sahaja

Oleh NASUHA RAHMAN

ePemula GrabPay menyusahkan pelajar, mungkin bantuan yang diberikan membazir begitu sahaja.ePemula yang disalurkan melalui platform GrabPay yang tidak memberikan kredit RM150 sekaligus sebaliknya berbentuk baucer kecil mungkin menyusahkan pelajar.

Ahli Parlimen Kluang Wong Shu Qi percaya pelajar mungkin tidak dapat berbelanja untuk sesuatu yang benar-benar mereka perlukan atau mungkin tidak menghabiskan langsung perbelanjaan sehingga membazirkan bantuan yang diberikan.

Katanya, penyedia platform e-dompet tidak memberikan kredit RM150 sekaligus seperti GrabPay telah menjadikan kredit RM150 kepada banyak baucer kecil dengan keperluan perbelanjaan minimum.

“Walaupun Grab mungkin mempunyai alasan tersendiri untuk berbuat demikian.

“Adakah semua platform e-dompet menerima bayaran RM150 sebaik sahaja pihak yang menuntut mendaftar untuk menerimanya? Atau MOF membuat pembayaran berdasarkan jumlah yang telah dibelanjakan oleh pihak yang menuntut?

“Lebih penting lagi, adakah MOF akan menerima platform e-dompet untuk memberikan kredit dalam baucar RM5 atau RM1 pada masa hadapan?” soal beliau.

ePemula GrabPay menyusahkan pelajar, mungkin bantuan yang diberikan membazir begitu sahaja
Ahli Parlimen Kluang Wong Shu Qi

Justeru katanya, Kementerian Kewangan (MOF) harus memastikan RM300 juta ePemula memberi manfaat kepada pelajar dan bukannya penyedia e-dompet.

Sejak pelancaran ePemula minggu lepas, terdapat beberapa isu yang timbul disebabkan oleh mekanisme pelaksanaan.

Wong Shu Qi menghargai keputusan kerajaan meneruskan dasar Pakatan Harapan untuk mempromosikan transaksi tanpa tunai bagaimanaplun kerajaan mesti memastikan pelajar benar-benar mendapat manfaat daripada program ini.

“Misalnuya skim itu tidak membenarkan pihak menuntut membelanjakan RM150 mereka dalam talian. Ini tidak masuk akal memandangkan trend membeli-belah dan berbelanja di kalangan generasi muda.

“Perbelanjaan dalam talian telah menjadi sebahagian daripada generasi ini,” ujar beliau.

Tambahan pula katanya, sesetengah pelajar tinggal di kawasan yang mereka mungkin tidak boleh berbelanja di kedai konvensional tempatan, terutamanya yang tidak menerima e-pembayaran.

“Bolehkah MOF memastikan perniagaan kecil ini mendaftar sendiri sebelum ePemula tamat pada 10 Jun 2022?” soalnya lagi.