Henti monopoli Touch n’ Go, Mutalib mahu PM Anwar Ibrahim campur tangan

Oleh KIM SYAZIE

Pengasas bersama Parti Ikatan Demokratik Malaysia MUDA, Mutalib Uthman menyeru kerajaan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menghentikan monopoli syarikat kad pembayaran elektronik Touch n’ Go.

Umum mengetahui, untuk menggunakan lebuhraya, rakyat yang tiada pilihan lain selain menggunakan servis syarikat ini telah menyumbang kepada monopoli ini.

Walau sudah lama bertapak di Malaysia, sistem yang disediakan oleh syarikat ini seharusnya tidak mempunyai sebarang cacat cela yang menyusahkan pengguna.

Begitu ramai rakyat mengadu bahawa servis yang disediakan membebankan rakyat dan sentiasa berada di takuk lama dengan tidak mengikut peredaran zaman.

Namun, keluh kesah rakyat ini nampaknya tidak dihiraukan kerana kejayaan syarikat memonopoli industri pembayaran elektronik membolehkan mereka bertindak sesuka hati.

Oleh yang demikian, Mutalib yang juga bekas calon Parlimen Masjid Tanah menggunakan platform akaun Twitternya yang mempunyai lebih 20,000 pengikut dengan harapan ianya mendapat perhatian kerajaan.

Baca Artikel Penuh