“Jatuh terduduk bila tahu punca suami bercerai, aku menyesal kahwin dengan duda!”

Oleh WAN SITI AMINAH

Seorang wanita mula merasa dirinya telah membuat keputusan yang salah dalam memilih suami selepas lima tahun melayari bahtera rumah tangga.

Hasrat wanita itu untuk berpisah semakin membuak-buak apabila punca penceraian suaminya bersama bekas isteri akhirnya terbongkar setelah sekian lama berkahwin.

Bayangkan, wanita tersebut baru mengetahui bahawa bekas isteri suami dahulu telah menjadi mangsa fitnah keluarga mentua sehingga mereka bercerai-berai.

Mahu memperbetulkan keadaan, berikut perkongsian sang isteri yang memutuskan untuk berkorban demi kebahagiaan wanita lain.

“Saya berumur 29 tahun, mendirikan rumah tangga pada lima tahun lalu. Sebelum berkahwin, saya ada buat silap. Saya berkawan dengan seorang lelaki tanpa mengetahui bahawa dia suami orang. Dia tinggal di Utara tetapi seringkali ke Kuala Lumpur atas urusan perniagaan. Kawan yang kenalkan.

“Kawan saya tahu dia suami orang. Tetapi mereka rahsiakan atas permintaan lelaki itu. Akhirnya saya dapat tahu apabila isteri dia telefon dan bertanya soal hubungan kami. Saya mengaku yang saya tidak tahu dia sudah beristeri. Saya terus putuskan hubungan kami. Lagi-lagi setelah saya tahu isterinya hamil empat bulan.

“Selepas kami putus, dia semakin mengila. Dia bergaduh dengan isterinya. Saya tak dapat bantu apa-apa selepas isterinya Whatsapp bercerita pasal masalah mereka. Saya tahu, semua berpunca sebab saya bercinta dengan suami dia. Lelaki itu hari-hari ulang alik ke Kuala Lumpur. Cari saya di tempat kerja sebab tak jawab telefon.

“Saya orang bekerjaya. Jadi saya malu dan ambil jalan untuk berbincang lelaki itu secara baik. Saya minta dia lupakan hubungan kami tanpa bergaduh. Saya tidak mahu dia lepaskan isterinya hanya kerana saya. Selepas berpisah, saya tidak lagi berhubung dengan lelaki itu atau isterinya.

“Tetapi dia datang semula ketika isterinya hampir nak bersalin dan beritahu saya mereka nak bercerai. Katanya hubungan mereka bermasalah kerana isterinya tidak baik dengan keluarga. Nenek lelaki itu siap cerita pada saya yang isteri dia beri minum darah haid. Lelaki itu juga bersumpah yang nenek dia berkata benar.

“Saya takut ini fitnah untuk lelaki itu dapatkan saya. Lelaki itu siap bawa saya jumpa keluarga dia untuk dapatkan kepercayaan. Dia kata nak jalani hidup bersama saya. Dia larang berhubung dengan isterinya kerana bimbang akan diganggu secara halus. Saya pula bodoh percayakan kata dia dan keluarganya.

“Dia kata isterinya sendiri yang minta berpisah dan failkan cerai selepas bersalin. Dia minta jangan campur urusannya dengan isteri. Lelaki itu kemudian ceraikan isterinya ketika anak mereka empat bulan. Kami berkawan semula dalam setahun sebelum berkahwin. Saya seorang wanita yang tegas dan komitmen pada kerjaya.

“Tetapi kini saya telah berubah mnjadi seorang yang mengikut telunjuk suami. Saat menikah saya langsung tidak mengalirkan air mata. Setelah berkahwin, mentua mula tunjuk belang meminta itu ini. Sekejap-sekejap jumpa bomoh, jumpa orang ‘pandai’. Saya mula syak yang bukan-bukan.

“Pada saya, orang yang mengamalkan perkara syirik tidak layak menghakimi orang lain seperti yang mereka lakukan kepada isteri suami dahulu. Saya cuba hubungi bekas isteri dia tetapi tidak berhasil kerana telah tukar nombor. Suami juga enggan beri maklumat mengenai tempat tinggal atau tempat kerja isterinya dahulu.

“Tiba-tiba saya terjumpa botol yang sangat kecil di dalam dompet suami. Botol itu berisi minyak dan helaian rambut. Saya terkejut sangat. Saya rasa ini memang ada kaitan dengan dia. Saya sudah mimpi yang bukan-bukan dari hari pertama nikah. Saya juga mimpi isteri pertamanya dan anak-anaknya.

“Seluruh keluarga mentua sentiasa memburukkan isteri pertama suami pada saya setiap masa. Tetapi saya sudah tidak percaya setelah mengenali mereka yang seperti orang syirik. Saya terus cari bekas isterinya. Di Facebook juga tak jumpa. Mungkin dia block saya. Akhirnya satu masa dia telefon suami kerana anak sakit.

“Saya pun hubungi semula bekas isteri suami. Tetapi dia marah dan tidak mahu berbaik dengan saya. Saya faham. Saya beralah dan biarkan. Satu hari bekas isteri suami mesej saya kerana ingin membetulkan keadaan. Alhamdulillah, saya gembira dan berbesar hati. Kami mula berhubung setiap hari sampai jadi sangat rapat.

“Hampir setahun kami berkawan macam adik-beradik. Mulanya keluarga mentua tak tahu. Tetapi bila dapat tahu mereka sangat marah. Saya diamkan. Saya bawa suami jumpa ustaz untuk tengok sama ada betul ke pernah jadi macam keluarga mentua beritahu. Ustaz beritahu bekas isteri dia tidak pernah buat perkara buruk itu.

“Terkedu aku mendengar. Selama ini suami hidup dalam fitnah. Dia ceraikan isteri dan tinggalkan anak kerana dengar cakap neneknya. Saya sangat marah. Sewaktu perjalanan balik, suami menangis. Dia seperti teringat dan rasa berdosa kepada anak-anak dan isterinya. Akhirnya aku beritahu bekas isteri dia tentang kejadian itu.

“Aku minta maaf wakil untuk suami pada dia. Bekas isteri suami menangis, tak sangka seburuk itu keluarga mentua anggap dia. Semakin hari kami semakin rapat seperti satu keluarga. Saya kemudian selalu mimpi suami ada dengan bekas isteri dia. Suami cakap itu hanya perasaan dan mainan mimpi.

“Satu masa Allah nak tunjuk, masa itu saya tengah pegang telefon bimbit suami. Bekas isteri dia call. Rasa pelik sebab selama ini urusan kecil sampai besar, bekas isteri suami akan beritahu saya. Saya cuba bertenang. Kemudian saya terfikir kenapa bekas isteri suami tak pernah ajak ke rumah dia.

“Sedangkan dia setiap minggu tidur di rumah saya. Alamat pun dia tak pernah beritahu atas macam-macam alasan. Tetapi saya perasan setiap hari Isnin, bekas isteri suami selalu ada hal ‘penting’. Saya tak ambil kisah, mungkin sebab kerja. Tetapi saya perasan suami balik kampung jenguk mak dan ayahnya setiap hari Isnin.

“Bila saya tegur, dia kata itu tangungjawab. Saya pernah balik ke kampung suami cari dia, tetapi tiada. Dia cakap pergi jogging. Satu hari ketika kami keluar, ada mesej dari bekas isteri dia dalam telefon tanya balik ke tak.  Saya terkejut. Kami bergaduh. Suami mati-mati bersumpah cakap tak tahu.

“Bekas isteri dia senyap, tak jawab-jawab. Tak lama dia hubungi ajak jumpa. Bekas isteri mengaku mereka sebenarnya hanya bercerai beberapa jam sahaja. Mereka rujuk selepas keluar mahkamah. Ya Allah saya terkejut dan rasa tak keruan. Kawan yang ditatang macam kakak sendiri dan suami yang disayangi tipu saya hidup-hidup.

“Kenapa suami tergamak melakukan semua ini. Kalau memang nak hidup dengan isteri dia, tak perlulah menikah dengan saya. Kami dulu sudah berbincang untuk putuskan hubungan pun masa itu. Isteri pertama cerita suami larang dia berhubung dengan saya dan rahsiakan semua ini.

“Bekas isteri dia cakap mulanya setahun suami tak jenguk dia. Kemudian tiga bulan sekali sehingga sebulan kali. Baru-baru ini suami tidur di rumah dia. Itu pun sejam tak sampai kerana bimbang saya tahu. Suami beri dia RM50 setiap kali datang. Isteri pertama kata dia harus terima sebab duit itu adalah nafkah.

“Saya mengamuk pada suami dan beritahu keluarga mentua. Mereka marah dan sanggup nak bayar bomoh RM300 nak buat sampai isteri pertama suami mati. Saya sangat marah kerana tak minta sampai nak ambil nyawa orang. Saya jadi bertambah hilang hormat pada mereka, apatah lagi pada suami.

“Saya dah tawar hati pada suami. Saya tak mampu bermadu dengan isteri pertama. Saya sayangkan dia sebagai kakak, bukan madu. Sehingga ke saat ini, saya masih fikir adakah benar mereka rujuk setelah bercerai atau selepas suami dibawa jumpa Ustaz baru-baru ini. Saya tak mampu tanya lebih. 

“Saya sentiasa mengharapkan suami melepaskan saya dengan cara baik kerana tak mahu berdendam. Saya mahu dia jaga isteri pertama dan anak-anak sehingga akhir hayat. Mereka dah banyak terseksa dan terluka. Saya tak mahu sampai gunakan undang-undang (tuntut cerai) kerana mahu menjaga aib suami.” Luahnya.

Perkongsian wanita tersebut dikongsikan menerusi satu hantaran yang dimuat naik di laman luahan atas talian.

Baca juga: Kena minum air pangsa lepas makan durian? Pakar perjelas sebabnya