Kerajaan ‘Islam Pas’ Kelantan digesa haramkan sembur cat pada merpati

Oleh ARIF ATAN

Orang ramai kecewa dengan ‘trend’ mewarnakan merpati dengan cara menyembur cat yang dianggap menzalimi binatang.

Idea yang kononnya kreatif dipelopori peniaga di Kelantan itu dikatakan membolehkan mereka meraih rezeki berganda lantaran adanya permintaan tinggi terhadap merpati berwarna-warni.

Trend yang kemudiannya mendapat liputan Bernama itu bagaimanapun mengundang kecaman warganet.

Bernama, ini bukan kreatif. Ini namanya menganiaya binatang. Cubalah manusia diwarnakan macam itu tanpa rela, mahu kena tumbuk sepak terajang,” tulis Firdaus Hafizi.

Beliau turut mengingatkan bahawa ihsan kepada binatang itu merangkumi semua jenis tidak kiralah sama ada haiwan bernajis, tidak bernajis, halal atau haram dimakan.

Sementara itu, Zaki Zaini pula secara sinis berkata, “Sembur badan orang itu sendirilah. Manusia pelangi. Merpati tu hok malang dapat tuan macam tu.”

Tidak kurang juga yang berpendapat mencari rezeki dengan menzalimi haiwan sebenarnya bercanggah dengan tuntutan Islam.

“Islam bukan setakat solat, puasa, tutup aurat, tiada (panggung) wayang, pakai ketayap. Kalau cari rezeki dengan menganiaya binatang bukan Islamik namanya. Semburan itu ada bahan kimia,” kata Safuani Julaihie.

Rasa sedih melihatkan merpati itu dizalimi juga disuarakan Salehatul Khuzaimah Mohamad Ali yang menegaskan perkara tersebut bukan satu yang menggembirakan apatah lagi menjadi sumber pendapatan.

“Merpati pelangi? Membuka ‘pintu rezeki’? Apa?! This kind of news tak perlu pun dijadikan berita. This is so sad ?

“Yang pergi beli pun, saya tak faham… No demand, no supply. Guna spray cat apa? Dapat info spray tu orang dok buat spray sangkar dan basikal. Apakah?

“Tahukah anda? Sebarang jenis bauan yang kuat (dalam isu ini semburan berwarna itu), adalah berbahaya kepada haiwan!” tegasnya.